drops-of-water-578897_640.jpg

Pienistä valinnoista toistuvasti koostuu suuret kertautuvat valinnat.

Tietoiset valintamme joka päivä eivät ole yhdentekeviä. Sen vuoksi meidän täytyy ensimmäisenä tiedostaa minkälaisia asioita me oikeastaan teemme. Tietoisuus on kuitenkin työlästä, joten parempi tehdä yksi todella pieni havainto ja päätös kerrallaan parempi elämä. Yksikin pieni ja myönteinen päätös, jonka toistat 365 kertaa vuodessa ja useiden vuosien ajan saa aikaan potentiaalisesti valtavia myönteisiä karmisia vaikutuksia.

Saati sitten jos teet vaikka yhden pienen myönteisen päätöksen per kvartaali ja teet sen pienen päätöksen eteen töitä joka päivä. Minkälaista elämäsi voisi olla jos saisit kymmenen vuoden aikana aikana läpivietyä neljä päivätasolla pientä tekoa tavoiksi?

Omassa elämässäni olen vienyt pieniä ja suuria päätöksiä läpi. Vuonna 2009 tein muutamia seuraavanlaisia päätöksiä:

  • Lopetin kahvin juomisen tavan
  • Lopetin tupakan polttamisen
  • Aloitin päiväkirjan kirjoittamisen
  • Aloitin meditaation
  • Aloitin kokeilemaan uskomuksiani maailmasta oikeaksi

Otetaan tarkasteluun vaikkapa päiväkirjan kirjoittaminen. Minulla on nyt yli yhdeksän ja puolen vuoden elämä dokumentoituna oman ajatteluni tasolla. Oivalsin tuossa kesällä, että kuinka valtavan ajattelun tarkkuuden ja aika perspektiivin edun tämä materiaali tarjoaa.

  • Idea päiväkirjan kirjoittamiseen minulle on jäänyt Kevin Costnerin the Postman –elokuvasta, jossa se pahis jotenkin totesi, että on muuten aika hyvä juttu kirjoittaa päiväkirjaa.
  • Motivaatio kirjoittamiseen kuitenkin kumpuaa kauempaa: lapsuudessa katsoessani Muumeja olen pitänyt ihan hauskana ajatuksena joskus kirjoittaa omat muistelmat Muumipapan tapaan. Matkan varrella kuitenkin oivalsin, ettei ole mitään syytä odottaa ja materiaalista saattaisi olla apua. Sen vuoksi ajattelin kokeilla.

Matkan edetessä päiväkirja työskentelyni merkitys minulle on kasvanut ja oikeastaan siihen on tullut monia päivittäisiä elementtejä jotka myös rakentavat pitkälti päivääni.

Vuosien varrella olen tehnyt paljon pieniä ja isoja päätöksiä, jotka liittyvät elämän tyyliin. Kaikki eivät toimi. Esimerkiksi vuonna 2011 olin vahvasti sitä mieltä, etten tahdo juoda alkoholia ollenkaan ja vietin vuoden verran ilman sitä. Samalla minulla oli vahvoja mielipiteitä lentomatkustamista kohtaan. Kokeiltuani näitä äärimmäisiä mielipiteitä totesin, etten pysty välttämättä pysty palvelemaan maailmaa parhaalla mahdollisella tavalla ja olen löytänyt huomattavasti keskitien kaltaisempia suhtautumistapoja asioihin.

Kaikkien päätöksien ei tarvitse olla pysyviä. Tärkeintä on kokeilla mikä toimii itselle ja tehdä tietoisia valintoja. Oikeastaan olemme ihmisinä todella huonoja arvioimaan miten me pystymme elämään tietynlaista elämäntyyliä ellemme ensin kokeile vaikkapa kuukautta tai vuotta.

Päätös on ensimmäinen askel kohti uutta identiteettiä. Sen jälkeen sitä vain tarvitsee vahvistaa ajattelulla, toiminnalla ja puheella toistuvasti. Lopulta sinusta tulee se mitä teet, puhut ja ajattelet.

Suosittelen pohtimaan minkälaisen maailman sinä haluat nähdä ja mikä olisi pieni teko, jolla voisit sen saada aikaiseksi. Kaikki valinnat eivät voi olla päivittäisiä, paitsi tietenkin silloin kun ne osuvat eteen ja valinnan hetki tulee.

Omalla matkallani olen kiteyttänyt elämäntarkoituksekseni hyvä karma. Hyvä karma tarkoittaa myönteistä nettokarmaa. Taisi olla vasta tänä syksynä kun kysyin itseltäni miten minä voisin todentaa tämän? Senecalta löytyi vastaus: tekemällä tilinpäätöksen joka päivän päätteeksi siitä minkä kasvatti hyvää karmaa ja mikä toisaalta kielteistä.

Kannattaa tulla akuutin tietoiseksi siitä, millä teoilla on minkälaisia vaikutuksia. Suosittelen keskittymään sellaisiin asioihin ja tapoihin, jotka palvelevat omaa ja muiden ihmisten hyvinvointia, eivät siis ota pois vaan lisäävät.