tree-736885_640.jpg

Elämä on niin huikea tilaisuus, kun me haluamme siitä tehdä. Tietoinen kyky ja vapaus valita mitä elämässä haluamme tehdä, tekee siitä mielenkiintoista ja jännittävää. Mitään takeita sen saavuttamisesta ei ole, mahdollisuus sille kuitenkin on. Sitä useammin työskentelet nykyhetkessä täyttymyksesi suuntaan, sitä todennäköisempää sen saavuttaminen on.

Tee töitä siis useammin saavuttaaksesi sen mitä tarvitset. Halumme ovat sen verran pohjattomia, ettei meillä niiden täyttämiseen riitä mikään aika eikä energia maailmassa. Sen sijaan voimme kokea tarpeidemme täyttymystä. Yksin emme kykene tähänkään tehtävään: tiedostamme vain pienen osan siitä mitä tarvitsemme, muut ihmiset voivat tässä kuitenkin auttaa.

Meidän täytyy liittoutua siis muiden ihmisten kanssa elääksemme täyttymyksellistä elämää. Paras tapa tähän on auttaa muita ensin saavuttamaan se mitä he tarvitsevat. Tästä seuraa väistämättömästi lopulta tilanne, jossa myös sinä saat sen mitä pyydät muilta.

On mielenkiintoista, miksi me emme sitten valitse toimia tämän tiedon perusteella? Juuri tätä kysymystä etiikka pohtii: tapoja ja miksi me toimimme niin kuin me toimimme.

Toimintamme on kokoelma ympäriltä opittuja tapoja. Siinä kohtaa kun kasvamme riittävän tietoisiksi, siitä mitä me teemme  on vielä pitkä matka siihen miksi tietäisimme mitä teemme. Milloin olet viimeksi tarkastellut toimintasi järkiperusteita? Aivan kuten ostamisessakin, niin omaan toimintaamme löydämme toki järkiperusteet. Todelliset tekojen syyt ovat tunneperäisiä.

Tunteet ovat muuten tiivistyneitä muistoja. Kun muistot tiivistyvät riittävästi, niin ne kovakoodatuvat geeneihin saakka ja näin siirtyvät seuraavalle sukupolvelle. Käsittääkseni tästä on peräisin esim. arachnophobiat ja sen kaltaiset selviytymisreaktiot.

Mitä me voisimme tietoisesti tehdä sitten, jotta saisimme enemmän irti tästä mielettömästä tilaisuudesta?

On olemassa muutamia erityisen hyödyllisiä taitoja, joita kutsun tietoisuus- ja läsnäolotaidoiksi. Nykyhetkestä käsin toimiminen tuo sellaisia kertautuvia vaikutuksia elämään yli ajan, että jos kaikista arvokkaimman vinkin haluan sinulle jättää niin se on tämä: meditoi 5 minuuttia päivässä.

Tuosta seuraa myös lopulta. Myös työstä voi tehdä meditaatiota ja tietoista harjoittelua. Oikeastaan parhaimmillaan kaikki tilanteet elämässä on tilaisuuksia harjoittaa hyveitä. Hyveellinen elämä palvelee muita ihmisiä ja kun palvelet muita ihmisiä niin koet täyttymystä jo pelkästä siitä ilosta.

Minkälainen maailma olisi jos kaikki harjoittaisivat hyveitä? ¨

”Ja jos kaikki kilpailisivat jaloudessa ja jännittäisivät voimansa hyvien tekojen tekemiseen, yhteisö saisi kaiken tarvitsemansa ja kukin itselleen suurimman hyvän, sillä hyve on sellainen.” – Aristoteles, Nikomakhoksen etiikka