red-chokebery-3716016.jpg

Joskus tietoiseen ja tiedostamattomaan mieleen käytetään vertauskuvaa elefantista ja elefantin ratsastajasta, jolloin tiedostamaton olisi tämä valtava eläin ja tietoinen se ratsastaja. Tämä metafora on kohtuullisen osuva, toki se olettaa etteikö elefantit itsekseen olisivat kovin älykkäitä mitä ne todellisuudessa ovat. Se kuvastaa kuitenkin hyvin vaikkapa tietoisen ja tiedostamattoman voimasuhteita: jos elefantti haluaa tehdä jotain, niin ratsastaja ei sitä ainakaan oman kehonsa voimilla pysäytä.

Elämä kokemuksena tapahtuu tietoisessa mielessämme. Tästä johtuen elämän kokemuksemme on monien kokemusten vaikutuksen alaisena, josta me emme voi päättää. Ympäristömme vaikuttaa meihin, muut ihmiset vaikuttavat meihin, oma kehomme vaikuttaa meihin. Me voimme päättää vain miten me valitsemme reagoida näihin vaikutuksiin.

Ihminen on orja monille tunteille ja haluille. Robert Kiyosaki kiteyttää kirjassaan Rikas Isä, Köyhä Isä, että köyhät ovat orjia peloille ja haluilleen. Köyhyyden pääasialliseksi syyksi Robert Kiyosaki tunnistaa pelon ja piittamattomuuden. Näistä minä voin olla samaa mieltä. Buddhahan oivalsi erityisesti piittaamattomuuden kärsimyksen juurisyyksi. Ja Winston Churchill puhui hiensti rohkeudesta ensisijaisena hyveenä, sillä ilman rohkeutta ei oikeastaan mitään merkityksellistä voi tapahtua.

Olemme niiden tunteiden orjia tai palvelijoita, joita valitsemme palvella. Se on tietoisuuden lahja, jonka avulla voimme valita tunne-elämämme.

Ihmiselämä on kamppailua piittamattomuuden ja valaistumisen välillä sanoi Rikas Isä Robert Kiyosakin kirjassa.

Jokaisessa hetkessä voimme valita viisaammin. Voimme valita rohkeuden ja välittämisen piittamattomuuden sijasta.

Älä elä täydellisyydestä käsin, elä epätäydellisyydestä käsin. Mitä sitten vaikka epäonnistuit äsken, tänään tai joka päivä ennen tätä hetkeä? Voi aloittaa yrittämisen vaikka nyt.

Kirjoitin aamulla itselleni muistiinpanon: ”lähde joka päivään nykytilasta käsin.” On niin helppoa toivoa, että kunpa minä olisin täällä tai vatvoa, että ”jos näin ei olisi tapahutunut…” – tämä ei kuitenkaan vie mihinkään suuntaan, se ei auta. Ainoa paikka, josta voimme asioita muuttaa on nyt. Nyt on se hetki tehdä asioita niin kuin me tiedämme, että ne tulee tehdä. Se vaatii muuten rohkeutta!

Rohkeutta siksi, että valinta tehdä jotakin tarkoittaa myös valintaa olla tekemättä jotakin. Kun teet jotain toisin, otat riskin. Riskeeraat tutun ja turvallisen ja siirryt kohti uutta ja tuntematonta.

Saat sen makuista elämää mitä tilaaat siltä nyt!