silhouette-1304141_640 (1).jpg

“Vihaan ajatusta mennä kuntosalille, mutta rakastan ajatusta olla maailmanmestari.” – Cassius Clay, joka paremmin Muhammad Alina tunnetaan.

Mestarit kytkeytyvät syvällä tasolla merkitykseen, siihen miksi asioita tehdään.

Meillä on päivässä 24 tuntia aikaa, jos asumme maapallolla. Marsissa päivä kestää 24h 37 minuuttia, mutta toistaiseksi en tunne ketään kuka siellä asuisi.

Rajallisen ajan vuoksi, meidän pitäisi yksinkertaisesti keskittyä kahdenlaisiin tehtäviin:

  • Vaatimuksiin – eloonjäämisemme perustarpeiden tyydyttäminen, jotta selviydymme huomiseen.
  • Täyttymykseen – eli asioihin, jotka eivät ole kiireellisiä, mutta ovat äärimmäisen tärkeitä. Nämä ovat niitä asioita kuten esimerkiksi oppiminen, jotta voidaan lentää ja jäädä eläkkeelle Marsiin. Täyttymyksen kokemus ja motivaatio kumpuavat kolmesta lähteestä:
    • Tiedät mikä merkitys tekemiselläsi on sinulle, ihmisille ympärillesi ja laajemminkin. Tiedät ehkä jopa mikä merkitys tekemiselläsi on ihmiskunnalle? #merkitys
    • Koet hallitsevasi tilanteen: sinulla on vapaus valita miten toimit ja mitä asioita edistät. #hallinnantunne
    • Koet pystyväsi siihen mitä teet ja tulokset tukevat tätä. Koet täyttymystä edetessäsi kohti merkityksellistä päämäärää. #etenemisentunne

Älä keskity harhoihin ja häiriöihin, hoida velvollisuutesi huolella ja vitkastelematta ja keskity sen jälkeen täyttymystäsi kohti työskentelyyn.

Länsimaailaisessa yhteiskunnassa ja erityisesti Suomessa perusvaatimuksien ja tarpeiden täyttämiseen menevä aika ei ole tyypillisesti edes kahtatoista tuntia päivästä. Pystymme siis helposti sijoittamaan merkittävän osan ajasta ja energiastamme täyttymyksien parissa työskentelyyn, jos niin valitsemme. Sitten tehdäänkö se, se on jokaisen meidän oma valinta. Minä rohkaisen tähän valintaan, vaikka valtamedia tai viihdeteollisuus sanoisi mitä: SIJOITA ITSEESI JOKA PÄIVÄ.

Valitettavasti se, että moni ihminen tekee jotain asiaa, ei tee niistä oikeita. Ajattele sopulilaumaa, joka juoksee jyrkänteeltä alas – menetkö sinä mukana? Todennäköisesti menet, etkä edes itse tajuas sitä. Ihminen on sosiaalinen laumaeläin siinä missä sopulitkin. Johtajan merkki on kyvyssä rikkoa totutut kaavat ja tavat. Sinussakin asuu johtaja, joka kykenee tähän, niin tahtoessasi.

Tahdonvoima kumpuaa hyvin pitkälti oivalluksesta ja merkityksestä. Kun oivallamme, että tahdomme olla jotakin, voimme valita olla se. Voimme valita oman identiteettimme.

Cassius Clay valitsi olla Muhammad Ali – mestari. Kuka sinä valitset olla? Ja jatkokysymys, mitä sinä ajattelit tehdä sen eteen tänään?