money-2724241_640.jpg

Jos miettii maailmaa sen kannalta, että mistä voi päättää ja mihin voi vaikuttaa, niin keskeinen asia siinä on tietoinen mieli ja tietoisen mielen kyky tuottaa ratkaisuita. Tietoisen mielen olemassaolo on taas kiinni fyysisessä kehossa. Fyysisen kehon osalta emme tietoisesti voi päättää täysin mitä se tekee, mutta voimme tietoisilla valinnoilla vahvistaa sen hyvinvointia ja toimintakykyä, joka heijastuu luonnollisesti myös tietoisen mielen toimintakykyyn.

Kun fyysinen hyvinvointi on kunnossa, voimme alkaa miettiä tietoista kapasiteettiamme, joka on yhtä rajallinen kuin fyysinen kapasiteettimmekin. Samalla tavoin, kuin fyysinen kapasiteettimme, niin tietoinen kapasiteettimme kykenee kasvamaan, sitä haastamme.

Mielestä tekee mielenkiintoinen sen kyky venyä uusiin ulottuvuuksiin. Tämä voi tapahtua vaikka kokemusten, keskustelun tai ongelmanratkaisun seurauksena. Konteksti, jossa minulle useimmiten näin käy on kuitenkin ajankohtaisesta aiheesta lukiessa oikein hyvin tiivistettyä kirjaa. On hämmästyttävää kuinka tietoinen kyky käsitellä vaikkapa tietoa kasvaa.

Henkilökohtaisessa elämässä tästä kertoo jo määrällinen esimerkki kirjojen määristä joita olen kyennyt lukemaan 2016 tämä oli 36 kappaletta, nipin napin vuoden aikana. 2017 luku oli 42 kirjaa. Tänä vuonna olen lukenut 49 kirjaa ja elämme vasta lokakuun alkua. Kokemukseni siitä, että kirjojen lukeminen on muuttunut jatkuvasti helpommaksi. Lukemaan oppii lukemalla.

Lukemisen vuoksi en suosittele lukemaan. Tämä tietoinen kyky on kuitenkin siirrettävissä moneen täyttymykselliseen tekemiseen kuten vaikkapa työhön, harrastukseen tai mitä ikinä se onkaan mitä haluat elämässä tehdä ja saavuttaa. Lukeminen kannattaa.

Ajankäytöllisesti ainakin 30 min kannattaa pyhittää lukemiselle ja uusien ajatusten oppimiselle. Sitten jos tähän päälle vielä vaivautuu reflektoimaan oppimaansa vaikkapa kirjoittamalla tiivistelmää tai muuten vaan ajatuksia tai muistiinpanoja ylös, niin ollaan pitkällä.

Nootropiinit viittaavat lääketieteessä älykkyyttä lisääviin aineisiin. Tänään minulla tuli vastaan lause, jossa todettiin kirjojen olevan parasta nootropiinia saatavilla, tämä on hyvin sanottu. Olen aihetta pohtinut aikaisemminkin, ennen kuin olen löytänyt vielä kirjojen maagisen vaikutuksen: vuonna 2013 kirjoitin Quora -palveluun vastauksen kysymykseen ”What are some of the easy things that anyone can do to keep improving their intelligence?” – eli mitkä ovat joitain helppoja tapoja kehittää omaa älykkyyttään. Vastaukseni, jota sittemmin päivitin, myös niin on varmasti toistaiseksi menestynein kirjallinen julkaisuni, johon viitattiin myös Time magazinessa.

Näin vuosien jälkeen varsinainen älykkyys teemana on yhden tekevää. Tietoinen kyky tuottaa itseä ja muita hyödyttäviä ratkaisuita on se asia, josta olen kiinnostunut. Tuosta listasta kun katsoo, niin on aika ilmiselvää, että kehon ja mielen haastaminen monipuolisesti kasvattaa toimintakykyä.

Jos seuraa stoalaisten esimerkkiä, niin kannattaa keskittyä sijoittamaan siihen mikä on omassa hallinnantunteessa. Kysymys: onko Warren Buffet maailman rikkain ihminen siksi, että hän lukee 500 sivua päivässä vai luuletko, että hän on ensin hankkinut omaisuutensa ja sitten vasta alkanut lukemaan? Sitten jos hakee toisen esimerkin, mitä sanoisit Bill Gatesista, joka myös lukee vähintään 50 kirjaa vuodessa? Edelleen sattumaa?

Oprah Winfrey on sanonut, että lukeminen on johtanut hänen elämässään vapauden tunteeseen. Kun keskittyy vahvistamaan asioita, joista sinä päätät, niin tämä saattaa olla myös kokemus, joka sinua odottaa.

Mikä erottaa rikkaat ihmiset, ei ole raha vaan suhde oppimiseen ja tietoisen kyvyn kehittämiseen. Mark Cuban sanoo hyvin, että suurimmalla osalla meistä on kaikki sama tieto saatavilla – harva meistä vaan vaivautuu siitä ottamaan selvää.

Jos miettii, että meillä on aikaa, energiaa ja rahaa sijoitettavana ja haluat menestyä elämässä. Mihin kannattaisi sijoittaa:

  1. Muihin ihmisiin?
  2. Itseesi?

B vaihtoehto ei tietenkään poissulje A vaihtoehtoa. Stoalaisten oppien mukaan meidän tulisi keskittyä ensin itseemme, jotta vahvistamme itseämme ja näin kykenemme antamaan muille enemmän kasvavasta toimintakyvystämme.

Älä ainakaan jätä sijoittamatta itseesi minään päivänä.