meditation-1287207_640 (1).jpg

Tunnekokemus tulee tietoisuuden ulkopuolelta ja me olemme se tietoinen läsnäolo. Tiedostamattoman mielen vaikutus tietoiseen mieleen on valtava. Tämän vuoksi tunteet, joita emme kykene tietoisessa mielessä huomioimaan ja käsittelemään palaavat takaisin vahvempina.

Tunteet ovat eräs muistamisen muoto: kaikki muistot lopulta tiivistyvät yksinkertaisuudessa fiiliksiksi mitä joku asia oli. Emme muista mitään sisältöä välttämättä vaikkapa ihmisen ympäriltä, muistamme kuitenkin miltä meistä tuntui. Tunnekokemukset ovat tiivistyneimpiä muistoja ja kokemuksia, joiden varassa me teemme päivittäin lukemattomia päätöksiä.

Emme voi päättää tunteistamme, voimme kuitenkin valita toiminnallamme nykyhetkessä minkälaisia tunteita tulemme kokemaan tulevaisuudessa. Olemalla tietoisesti läsnä ja toimimalla harkitsevasti pystymme luomaan myönteisempiä tunteita tuleviin hetkiin. Harjoituksen nimi on siis kun huomaat tunteen, tunnista se, pysähdy ja mieti mikä siihen on fiksu tapa reagoida?

Yksi tapa käsitellä tunteita on myös muuttamalla tulkintaa niistä. Kaikilla meillä ei välttämättä ole edes sanavarastoa tulkitsemaan kaikkia tunnekokemuksiamme, tunne voi olla sekoitus useampaa tunnetta. Kun tunnekokemukselle löytyy käsite, se tekee tietoisen käsittelyn mahdolliseksi. Kun pystymme tietoisesti käsittelemään tunnetta, voimme muuttaa myös tulkintaamme ja suhdettamme siihen. Näin lopulta alkaa muuttua pitkässä juoksussa myös tunne-elämämme aivan oman tulkintamme mukaiseksi.

Kyse on tietoisuustaidoista: kykyä tunnistaa nykytila, miettiä mihin se perustuu ja sitten miettiä ratkaisuehdotukset sekä toimenpiteet. Keskity ja pysähdy. Mieti mitä voit oppia tästä ja mitä voit tämän opin seurauksena tehdä, niin elämästäsi kehkeytyy huomattavasti myönteinen tunnekokemus. Jatko harjoitus liittyy kykyyn kasvattaa kapasiteettia kokea myönteisiä tunteita, joka on mm. Gay Hendricksin kirjan the Big Leap -aihe.

”Meditaatio tuo viisautta, meditaatio puute piittamaattomuutta. Tunne hyvin mikä vie elämässä sinua eteenpäin ja mikä estää sinua etenemästä.” – Buddha