wood-1406895_640.jpg

Et voi päättää tunteistasi, omasta kokemuksestasi. Voit kuitenkin päättää tunne-elämästäsi, eli minkälaisia tunteita koet yli ajan. Jälkimmäinen väite perustuu ajatukseen, että voit oppia havainnoimaan syy-seuraus yhteyksiä toiminnan ja kokemusten välillä. Lopulta saatat oppia sellaisen yhdistelmän toimintoja ja kokemuksia, jotka luovat mieluisan tunne-elämän.

Edelleenkään et voi päättää mitä elämässä tapahtuu, voit päättää miten reagoit niihin asioihin.

Milloin olet viimeksi pohtinut omia tavanomaisten tekemistesi syy-seuraussuhteita, mihin se vaikuttaa ja miten? Tämä on hyvä harjoitus tehdä silloin tällöin. Pienillä teoilla on suuria vaikutuksia (perhosefekti). Tietoisina olentoina voimme päättää miten toimimme, joten meillä on vapaus ja vastuu.

Vaikka tällainen tietoinen toiminta on vaivalloista, se on pieni hinta onnellisemmista ongelmista.

Toiminta on ikään kuin tilaus tulevaisuuden tunne kokemuksista. Tarkalleen ottaen emme tiedä minkälaisia kokemuksia tai seurauksia toiminnallamme on, voimme kuitenkin tehdä ja oppia samaan aikaan: meistä tulisi tulla oman elämämme toimintatutkijoita.

Elämän epävarmuuden vuoksi on vaikea nähdä milloin toiminnan tuomat vaikutukset heijastuvat omaan elämäämme. Osa niistä heijastuu nopeammin, osa hitaammin. Jo pelkästään sekä myönteisten, että kielteisten syy-seuraus yhteyksien havainnointi auttaa meitä tekemään viisaampia valintoja pitkässä juoksussa.

Kannattaa miettiä minkälaisia tunteita haluaa kokea? Saamme lisää elämäämme sitä mitä vahvistamme omalla toiminnallamme.