barren-1149975_640.jpg

Onko sinulla tullut ikinä fiilis ”olispa X.” Se voi olla vaikkapa aikaa jonkin asian tekemiselle tai vaikkapa lopputulema jo itsessään.

Voin vastata, että kun ei ole.

Meillä on 24 tuntia päivässä. Voimme päättää miten me sen käytämme. Jos katsoo viikkotasoa, niin meillä on 168 tuntia. Kuukaudessa noin 730 tuntia ja vuodessa suunnilleen 8765 tuntia. Kaiken tämän lisäksi olemme kuolevaisia, joten liikaa noiden tuntien tai muidenkaan aikamääreiden varaan ei kannata laskea.

Kuolevaisuudestamme huolimatta kannattaa noudattaa Mahatma Gandhin neuvoa oppimisesta niin kuin eläisit ikuisesti. Se on nimittäin sellainen neuvo, jonka voit muuttaa kaikenlaiseksi hyväksi siinä tapauksessa, että satutkin selviämään ja elämään pidempään.

Elämästä tekee merkityksellistä sellainen suuri tavoite tai elämäntarkoitus ja sitten kyky luoda siitä jotain konkreettista tekemistä tähän päivään. Mitä sinä voit tehdä tänään?

Tästä ajatuksesta, että mitä sinä voit tehdä tänään ja mitä sinun tulisi tehdä – voit juontaa ajatuksen, mikset olet tehnyt sitä jo? Tänään saattaa olla viimeinen päiväsi täällä maan päällä. Se mitä et tee tänään, ei välttämättä tule koskaan tehdyksi. Jos tämä kaiken perusteella päätät tehdä jotain tänään ja teet sen, olet luonut jotakin tyhjästä. Onneksi olkoon, olet tehnyt taas osasi entropiaa vastaan!

Mikäli tekosyyt silti tuntuvat vievän voiton, niin kokeile tehdä jotain silti: aloittaminen on vaikeinta. Kaikki tekemisen arvoiset asiat olisivat jääneet tekemättä ilman tätä oivallusta. Se, että teet jotain on tärkeää. Vieläkin tärkeämpää on se, että opit tekemään fiksummin asioita. Se tarkoittaa oppimista. Miten sinä onnistut ikinä, jos et tee asialle mitään tänään?

 

Uskomukset, tieto, ymmärrys ja oppiminen johtavat elämäntarkoitukseen toteutumiseen

Elämäntarkoituksen toteutuminen kokonaisuudessaan tuskin toteutuu tänään. Voit sen eteen tehdä asioita: sekä konkreettisia toimia jotka vievät sinua ja meitä lähemmäs sitä. Sitten on se tärkeämpi osuus: oppiminen.

Oppiminen on tietoista muuttamista ja muuttumista. Oppiminen on välttämätöntä sen kannalta, että voimme tehdä mitään toisin kuin aiemmin. Jos haluamme erilaisia tuloksia elämässämme aikaan mitä tähän asti, oppiminen on välttämättömyys.

Oppimista varten meidän täytyy alkaa testata uskomuksiamme ja alkaa muuttamaan niitä tiedoksi. Uskomus ei tarvitse perusteluja, kun taas tieto on hyvin perusteltu uskomus. Tiedon perustaksi kannattaa etsiä faktat.

Ihminen kykenee oppimaan uutta, pois oppimaan vanhaa tai vaikkapa muokkaamaan olemassa olevaa tietoa. Pystymme oppimaan jatkuvasti. Oppimiskykymme ansiosta tiedämme, että eksponentiaalisen kasvun ansiosta voimme saavuttaa elämäntarkoituksemme. Eksponentiaalisen kasvun ehtona on toki päivittäinen harjoittelu ja ponnistelu elämäntarkoituksen puolesta. Ihmismieli biologisena rakenteena tuppaa olemaan sellainen, että se vahvistaa niitä rakenteita, joita useimmiten käytetään.

Hyviä esimerkkejä fyysisistä muutoksista aivoissa on esimerkiksi aivoissa noin 10 000 tarkoituksenmukaisen harjoittelu tunnin kohdalla tapahtuva muutos. Sama ilmiö muuten Robert Greenen Mastery teoksen mukaan toistuu myös noin 20 000 ja 30 000 tarkoituksenmukaisen harjoittelu tunnin kohdalla, eli läpimurtoja voi olla useampia.

 

Kyky luoda siitä mitä ei ole

Olemme valtavan rajallisia olentoja. Aikaisemmin viittasinkin ajalliseen rajallisuuteen: me näemme tosi lyhyen matkan päähän aika horisontissamme. Silti meillä on parempi tietoinen näkymä tähän kuin esimerkiksi hedelmäkärpäsillä.

Ihminen yksin on luova ja hieno olento. Yhdessä olemme kuitenkin jotain aivan muuta: me saamme energiaa toisiltamme ja kun teemme toisillemme asioita, niin se vahvistaa meitä vielä entisestään.

Tämäkin blogi olisi jäänyt kirjoittamatta jos:

1) en olisi aloittanut kirjoittamaan toista blogia ja saanut ideoita siitä

2) tänään ei olisi ollut myyntiprosessi valmennusta, jossa palattiin edelliseen valmennukseen. Innostuin näin jälkikäteen kun oivalsin, kuinka hienoa se on jos yhteisistä tilaisuuksista on luonut jotain konkreettista jota voi muille ihmisille jakaa.

Näiden kahden syyn vuoksi sain valtavan innostuksen kirjoittaa myös toinen blogi illassa, vaikka sanotaan reilu tunti sitten olisin ollut jo aivan valmis nukkumaan.  Luomisen ilosta täytyy maksaa tunnehintaa ja joskus jopa oikeaa hintaa.

Kaikki kohtaamiset ihmisten kanssa ovat tilaisuuksia luoda jotain tyhjästä. Siitä saattaa syntyä vaikkapa kalenterimerkintä, sopimus tai yhteinen ajatus. On hienoa jos yhdessä päästään tästä yhteisymmärrykseen.

Omassa ajattelussani kuitenkin vieläkin tärkeämpää kuin mitä siinä hetkessä sinäänsä tapahtui on se, mitä sinä otit siitä opiksi ja loit. Mitä arvoa sinä onnistuit luomaan kaikesta huolimatta itsellesi ja muille? Mitä otit opiksi ja jaoit muille?

Hyvät kohtaamiset ovat konstruktiivisia. niihin liittyy oppimista ja sen opitun eteenpäin viemistä. Me saamme sen, minkä kykenemme muille ihmisille luomaan. Sen vuoksi on hyvä harjoitus omaksua luovan ihmisen identiteetti ja kysyä itseltään: mitä minä voisin luoda tämän ihmisen hyväksi tänään?

Luominen vaatii muun muassa ajattelua, keskustelua, oppimista, rajojen testaamista ja toimintaa. Kyky luoda on todella kokonaisvaltaista oman kapasiteettisi käyttöä: siinä sinä päivän päätteeksi mietit, mitä vielä saan itsestäni irti ja antaa muille?

Energia ei kulu käyttämällä, se ainoastaan muuttaa muotoaan. Luominen käyttää energiaa ja kasvattaa kapasiteettia. Suomeksi sanottuna: luovuus vahvistaa sinua pitkässä juoksussa, vaikka tuntuukin ajoittain vastahakoiselta jaksamisen puolesta.

 

Erinomaista illan jatkoa!

 

Janne