handshake-2056023_640.jpg

”Mitään ei tapahdu yrityksessä, ennen kuin joku myy jollekin jotakin.” – Jari Sarasvuo

Myynnin määritelmiä on likipitäen yhtä monta kuin on ihmisiäkin, joka tekee aiheesta keskustelun haastavaksi.

Määritellään siis myynti toiminnaksi, joka pyrkii synnyttämään kaupallista yhteistyöstä kahden eri tahon välille. Todellisuudessa myynti pitää sisällään markkinointia, palvelua ja johtamista. Markkinointi on kaikki ne ponnistukset, joilla pyritään saada asiakasehdokas tietoiseksi ja lopulta kiinnostumaan ratkaisusta. Asiakasehdokas ilmaisee tietoisuutensa esittämällä esimerkiksi kysymyksen ”mitä te teette?” tai jopa ”oliko teillä niitä jotain valmennuksia?” -tyylisesti.

Myynnin tehtävä on kertoa ja markkinoida haluttua ratkaisuaan ja sitten muuttaa tämä syntynyt kiinnostus kaupalliseksi yhteistyöksi. Keskustelun kaupalliseksi yhteistyöksi muuttaminen vaatii asiakkaan riskin tunteen alentamista ja yhteistyön hyötyjen perustelemista etukäteen.

Nyt on onnistuneesti siirrytty markkinoinnista palveluun. Palvelu vaiheessa asiakkaalle luvatut asiat pitäisi lunastaa ja mielellään vieläpä ylittää asiakkaan odotukset. On muuten myyjän tehtävä johtaa koko tiimiä siten, että asiakkaalle luvatut tulokset toteutuvat. Kyse on siis yhteisten onnistumisten organisoinnista.

Onnistunut myynti tarkoittaa iloisempia ongelmia kaikille meille. Iloisempi ongelmahan on määritelmällisesti esimerkiksi työtä, jolle täytyy keksiä tekijä. Kun on töitä, tarvitsee palkata lisää tekijöitä ja se, että on tekijöitä tarkoittaa enemmän mahdollisuuksia meille kaikille.

Voimme elämässä saada vain parempia ongelmia, kuten Mark Manson asian kiteyttää.

Lukusuosituksia:

  • To Sell is Human, Daniel Pink
  • Influence, Robert Cialdini
  • Myynnin korkeajännitys, Jari Sarasvuo & Pertti Jarla
  • The Little Red Book of Selling, Jeoffrey Gitomer
  • The Psychology of Selling, Brian tracy