mining-3586994_640.jpg

Kielitoimiston sanakirjan mukaan liiketoiminta on taloudellista toimintaa ansiotarkoituksessa [1].

Tein aamulla saman harjoituksen englanninkielisen business sanan kanssa. Englanninkielisestä Wikipediasta löytyi hieno määritelmä neljällä lähdeviitteellä “Business is the activity of making one’s living or making money by producing or buying and selling products (goods and services).”

Mietin tätä lausetta ja minusta se oli hiukan vaikea. Kirjoitin oman määritelmäni: Business is the activity of exchanging value (i.e. goods, services & money).

Liiketoiminnassa on kyse arvon vaihtamisesta. Rahaahan ei liiketoiminnassa tarvita välttämättä kuten aikakaudet ennen rahaa todistavat. Raha kuitenkin on uskomusjärjestelmänä sellainen, että se tekee toiminnasta huomattavasti joutavampaa ja antaa mahdollisuuden varastoida arvoa yli ajan.

Mitä on arvo? Arvohan syntyy siitä mitä ihminen tai yhteisö arvostaa. Se mitä kukin arvostaa riippuu taas heidän uskomuksistaan. Osa uskomuksista on tiedostamattomasti valittuja, osa tietoisesti. Se arvo mitä me näemme, riippuu siitä minkälaiseen tarinaan me uskomme.

Me kaikki uskomme johonkin tarinaan. Joskus tämä tarina on lähempänä todellisuutta, joskus kauempana mitä sen tulisi olla.

Sitä en oikein ymmärrä miksi Kielitoimista on määritellyt liiketoiminnan niin kapeasti pelkkään ansaintatarkoitukseen. Kyseessähän on ihmisen toimintaa ja ihmisen toiminnalla ei välttämättä ole tosiaan tietoista suurempaa tarkoitusta kullakin hetkellä, sillä on kuitenkin mahdollisuus olla.

Yllättävän harva ihminen osaa yhdistää tätä hetkeä suurempaan tarkoitukseen. Kysyppäs itseltäsi, mitä sinä nyt teet ja miksi? Jos kysyt itseltäsi viisi kertaa miksi alat päästä juurisyylle. Osaatko yhdistää sen, että luet tätä blogia siihen vaikkapa mitä sinä tahdot elämälläsi saada aikaiseksi? Osa ihmisistä osaa, osa ei.

Sitä paremmaksi opimme havaitsemaan elämässä olevia syy-seurausyhteyksiä, sitä täyttymyksellisempää elämää me elämme.

Samalla tavalla kuin yksilön toiminta voi liittyä siihen, miten hän voi elää ja toteuttaa elämäntarkoitustaan, niin liiketoiminnalla voi ja tulisi olla suurempi tarkoitus. Kielitoimiston määritelmän mukainen ”ansainta” on vain väline ja askel kohti sitä tarkoitusta.

Olisi hassu tarkoitus, että ”elämän tarkoitus on selvitä siitä hengissä.” Kukaan ei ole selvinnyt siitä vielä hengissä. Suhde rahaan on hiukan samanlainen: jos tarkoitus on tienata rahaa eikä käyttää sitä mihinkään merkitykselliseen niin kyllähän tuo aika merkityksetöntä on. Sen sijaan rahallakin on yleensä jokin merkitykselliseksi koettu käyttötarkoitus, joka liittyy siihen toiminnan tarkoitukseen.