door-handle-657419_640 (1).jpg

Mikä on tärkeää? Mikä on merkityksellistä? Ja miksi?

Näiden asioiden selvittäminen elämässä on tärkeää. Kirjoitin ’Elämästäsi todennäköisesti puuttuu tavoitteet, tahto ja tarkoituksenmukainen harjoittelu’ -blogissa tavoitteet ovat tärkeitä, samoin kuin jäljessä mainitut kaksi asiaa.

Mielenkiintoisena ajatuksena kuitenkin tavoitteita tärkeämpikin asia on. Se on oikeastaan se kuka sinä voit olla ja minkä vuoksi sinä elät eli sinun elämäntarkoituksesi.

Elämäntarkoitus on parhaimmillaan ikigai, syy herätä ylös aamulla ja samaan aikaan, jotakin jota kohti pyrkiä. Blogini Ikigai – merkityksellisen elämän manuskripti käsittelee aihetta, miten asettaa päämäärä elämälle taitavasti.

Mikä tahansa tavoite on parempi kuin merkityksetön elämä. Elämä on jatkuvaa priorisointia ja on todennäköistä, että nyt asetettu tavoite ei riitä tai olekaan se lopullinen päämäärä vaan välietappi.

Sen mitä olen merkityksellisestä elämästä oppinut, niin on ainoastaan yksi todella hallinnantunteen sisäpuolella oleva muuttuja, josta voit päättää: sinä itse. Mihin ikinä olet menossakaan, niin sinä viet itsesi sinne. Mihin ikinä menetkään, niin olisiko syytä tutustua itseesi hiukan syvemmin?

Sinun ei pitäisi tavoitella onnea vaan opetella olemaan onnellinen. Onnellisuus on tapa olla nykyhetkessä. Onnellisuus on kokoelma taitoja, jotka voi oppia. Sen oppimiseen liittyvät hyveet hyvin vahvasti, sillä meidän onnemme tulee omasta ja muiden ihmisten hyvinvoinnista. Mitkä ovat niitä oikeita ajatuksia, tekemisiä ja sanoja, jotka voivat luoda itsellesi ja muille hyvinvointia?

Eilen illalla opiskellessa ja kirjoittaessa, ymmärsin vihdoin ottaa käyttöön Senecan mainitseman tilivelvollistamisen itselleni. Oma elämän tarkoitukseni on hyvä karma. Loin yksinkertaisen taulukon, johon toiselle puolelle päivän plussat ja toiselle päivän miinukset toiminnan, ajattelun ja puheen osalta. Yksinkertaisuudessaan tämä on niin nerokas, että ihmettelen miksen olen tätä aikaisemmin älynnyt toteuttaa.

Ensisijaisesti Seneca ja muut stoalaiset kehottavat meitä kilvoittelemaan hyveissä. Ennen kaikkea meidän tulisi keskittyä asioihin, joista voimme päättää. Oppiminen ja oppien harjoittaminen on aivan keskeistä tässä. Nyt olen selkeästi päässyt tasolle, jossa alan seuraamaan kuinka hyvin oikeastaan opintoni etenevät toiminnaksi.

Onnellisuuden kannalta on oleellista tunnistaa, mitkä ovat niitä oikeita ajatuksia, sanoja ja tekemisiä, jotka luovat hyvinvointia itselle ja muille.  

Onnellisuuden kokemus syntyy pienistä tekijöistä. Yksi tällainen tekijä on merkityksen tunne. Merkityksen tunne taas vahvistuu, jos saat hallinnan tunteen. Hallinnantunteen puolestaan saa helposti: tee päätös. Pienetkin päätökset auttavat meitä saamaan hallinnantunteen elämässä. Hallinnantunteen saavutat pienillä päätöksillä: esim. valitsemalla työmatkasi tai miten ja missä syöt lounaasi.

Pienillä valinnoilla on meille suuri merkitys. Pitkässä juoksussa opimme kytkeytymään oikeasti merkityksellisiin päätöksiin: mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Myös milloin päätöksiä kannattaa tehdä on oleellista. Rajallisina fyysisinä olentoina vaikka elämä onkin jatkuvaa priorisointia, niin taitavimmat ihmiset ymmärtävät hyvin nopeasti kuinka rajallisia heidän päätöksenteko kykynsä on. Tietoisia päätöksiä ihminen kykenee tekemään noin 150 päivässä, jonka jälkeen päätösten laatu laskee. Kaikki tärkeät asiat pitäisi päättää aamupäivällä tai torkkujen jälkeen, kun on vielä kognitiivisia kykyjä jäljellä.

Mieti mitkä ovat niitä asioita, joista sinä voit päättää? Voit päättää mitä teet, voit päättää miten valitset vastata. Mitkä ovat niitä oikeita asioita, joita elämässäsi tulee saada aikaiseksi?

Väistämättä oikeita asioita tehdessä huomaat, että sinulle syntyy etenemisen tunne. Todennäköisesti olet jo kiitollinen saadessasi tehdä näitä asioita ja tehdessäsi oikeita saat myös kiitosta. Vähintäänkin huomaat, oikeiden asioiden merkityksen myös muiden ihmisten hyvinvoinnille. Elämästä alkaa tulla itseään täyttävä ennustus.

Hyveiden harjoittaminen ja oikeiden asioiden tekeminen ei ole aina helppoa. Joka päivään mahtuu, vaikka kuinka paljon helpompia valintoja ja kiusauksia. Oikeat asiat antavat sinulle sen mitä tarvitset: niitä tekemällä opit sen mitä sinun tarvitsee oppia ollaksesi onnellinen. Näiden hyveiden harjoittaminen ja oppiminen on se palkinto, jonka lopulta saat. Tämä on niin kutsuttua lykättyä tarpeentyydytystä ylitse sen vaihtoehtoisen välittömän tarpeentyydytyksen, joka tulisi niiden monien muiden vaihtoehtoisten tarpeiden yli.

Kyky keskittyä siihen suuren tavoitteeseen tai elämäntarkoituksen toteutumiseen ja sen merkityksen muistaminen niinä heikkoina hetkinä voi auttaa. Lisää hyviä vinkkejä löytyy Walter Mischelin The Marshmellow Test -kirjasta.  Kyky keskittyä vaatii kykyä muistaa mikä on tärkeää (ja miksi) sekä sitten poissulkea keinolla, tai toisella ne häiritsevät vaihtoehdot.

 

Yhteenveto

Onnellisuus on taito jonka voit oppia. Onnellisuuden kokemus tulee täyttyvistä merkityksistä. Täyttyvät merkitykset vaativat viisaampaa päätöksentekoa. Viisas päätöksenteko edellyttää tietenkin sen ymmärtämistä mikä on tärkeää sekä isossa kuvassa, että nyt tällä hetkellä. Sitten sinun vain täytyy tehdä päätöksiä sen perusteella mikä on kaikkein tärkeintä. Merkittävät asiat vaativat pitkäaikaista työtä ja lykättyä tarpeentyydytystä.

Toisaalta kun oppii hillitsemään ja hallitsemaan itsensä, niin joka päivä on jo täyttymyksellinen kokemus itsessään. Ehkäpä se on juuri tämän ominaisuuden vuoksi, kun ihmiset kykenevät saavuttamaan suuria asioita: heille matka itsessään on jo osa palkintoa.

Tärkein osa tuota palkintoa on nimenomaan etenemisen tunne, johon voit vaikuttaa omilla pienillä päätöksillä. Myös se, että nöyrryt ja innostut oppimisesta lisää tuota hyvän olo tunnetta. Jos päämääräsi on jalo eli ottaa muut ihmiset huomioon, niin saat valtavasti voimaa, iloa ja energiaa myös siitä. Onhan se aivan eri asia tehdä muille jotakin joka tuottaa valtavasti arvoa, kuin ainoastaan itsekkäisiin päämääriin.

Pysyvin onnellisuutesi muoto tulee olemaan nimenomaan hyveet, jotka olet saanut ja saavuttanut matkalla työskennellessäsi kohti merkityksellistä päämäärää. Kukaan ei voi ottaa oppejasi tai tapojasi pois vaan ne ovat niin pysyviä kuin tässä maailmassa mikään on pysyvää.

Iloa ja energiaa!

Janne