sprout-1147803_640.jpg

Elämässä me haluamme monia asioita. Vain rajallisesti me voimme niitä saavuttaa: toiset meistä enemmän, toiset vähemmän.

Mieti tarkkaan mitä haluat, sillä se saattaa olla viimeinen asiasi, jota haluat. Tämän ajatuksen kanssa oppii priorisoimaan paremmin ajankäyttöään. Halujen ja tavoitteiden saavuttaminen on yksinkertaista: suunnittele ja päätä mitä teet sekä tee töitä niin kauan kuin saavutat halutun lopputuleman.

Keskittynyt työnteko ja harjoittelu, josta seuraa kasvavia tuloksia on huomattavasti vaikeampaa aluksi mitä moni on valmis myöntämään. Todellisia ammattilaisia tapaa harvoin.

Mikäli tahdot saavuttaa asioita, joihin yksinkertaisesti olet havainnut ja laskenut ettei oma panoksesi riitä. Siinä tapauksessa sinun täytyy saada myös muut tekemään töitä sinun tavoitteidesi eteen. Jotta sinä voit onnistua tässä sinun täytyy opetella myyntiä eli arvon luontia muille ihmisille etukäteen ja vastikkeettomasti.

Aloitetaan kuitenkin perusasioista: miten saada itsensä innostumaan perusasioista eli yrittämisestä, joka johtaa oppimiseen?

 

Tunne itsesi.

Tunnista asiat, jotka sinä voit tehdä tänään ja tee ne keskittyneesti.

Unohda asiat, joista et voi päättää.

Perusasioiden oppimisesta taitavasta toteuttamisesta voi innostua tekemällä. Kirjailija Somerset Maugham sanoi hienosti, että ”kirjoitan ainoastaan. kun inspiraatio iskee. Onneksi se iskee joka aamu kello yhdeksältä.”

Omalla pahe, joka minut monesti valtaa on laiskuus tai kaikenlaiset harhautukset. Kyky keskittyä tärkeimpään tekemiseen on kuitenkin ratkaisevaa ja sitä täytyy harjoitella.

Suosittelen rakentamaan sen tekemiseen liittyvän ajan siten, että sinulla on fyysiset mahdollisuudet keskittyä. Fyysisillä mahdollisuuksilla tarkoitan esimerkiksi korkeaa vireystilaa, johon voit virittäytyä vaikkapa riittävällä liikunnalla.

Ihmismieli on kovin rajallinen ja se tarvitsee kaiken meidän toimintamme tukea. Opi tuntemaan mielesi, pidä se hyvin ravittuna ja vie se myös säännöllisesti ulos raittiiseen ilmaan lenkille. Jari Sarasvuo sanoi hyvin, että ”tee töitä koko kehollasi.”

Kaikkein tärkeintä on suhde perustekemiseen. Opeta mielesi nauttimaan etenemisen tunteesta, aseta itsellesi kohtuullinen tavoite tuolle tarkoituksenmukaiselle harjoittelulle ja ala tekemään. Tarkoituksenmukainen harjoittelu tuottaa jatkuvasti sinulle palautetta. Välillä tulee turhautumista. Muista, että turhautuminen on läpimurron tunnehinta.

Kun kohtaat turhautumia, muista myös hyödyntää luovuuttasi. Olet äärimmäisen kykenevä ja luova ihminen, joka kykenee ratkaisemaan näitä tilanteita. Mieti mikä on järkevää ja olisiko asioita mahdollista tehdä toisin?

Kun annat kaikkesi tekemiselle, tiedät tehneesi parhaasi.

Innostuminen tulee etenemisen tunteesta ja siitä, että oikeasti saat merkityksellisiä asioita aikaiseksi. Myönteinen energia on valtava, kun alat huomaamaan, että tekemäsi asiat oikeasti alkavat tuottaa haluttuja tuloksia. Tästä ilmiöstä on valtavan inspiroiva esimerkki Dave Wottlen juoksu 1972 olympialaisissa (2min 36sec), katso kuinka hän tulee huomattavan takamatkan takaa. Hän on harjoitellut ja hän kokee juostessaan etenemisen tunnetta, joka ruokkii myönteisesti hänen kokemustaan.

 

Suhde epäonnistumiseen

 

Kun yritämme, niin me opimme.

Helposti sisäinen mielemme alkaa tätä sättiä kuitenkin epäonnistumiseksi. Psykologi Guy Winch TED puheessaan puhuu tunteiden ensiavusta ja kuvaa hyvin esimerkkiä siitä, että kuinka haavoittavaa monesti meidän sisäinen puheemme on. Emme ikinä puhuisi parhaalle ystävälle niin vahingoittavasti kuin puhumme itsellemme.

Tämän vuoksi meidän täytyy muuttaa suhdettamme niihin tekemisen tuomiin lopputulemiin, jotka eivät vielä johtaneet onnistumiseen. Yksi tapa on alkaa opettaa mieltämme näkemään niitä syy-seuraus yhteyksiä, joita tällä yrittämisellä on suhteessa siihen onnistumiseen joka meille lopulta tulee.

Amerikkalainen baseball pelaaja Babe Ruth sanoi, että ”jokainen huti lyönti vie häntä lähemmäs seuraavaa kunnaria.” Kuinka moni meistä arjessa näkee tai kokee näin? Vaatii aikamoista harjaantumista omalta mieleltä kyetä tällaiseen suoritukseen kesken kaiken muun keskittymisen. Tämä on kuitenkin se mihin meidän tulisi oman henkisen hyvinvointimme vuoksi pyrkiä: ei virheettömyyteen vaan tekemään oikeita asioita ja oppimaan kunnes onnistumme.

Ei ole epäonnistumisia, on vain kokemuksia. Oppimiskokemukset tuo valtavasti arvoa, ei ainoastaan sinulle vaan parhaimmassa tapauksessa kaikille ihmisille ympärilläsi. Esimerkiksi myyntimaailmassa täytetty asiakkuudenhallintajärjestelmä jakaa tämän tiedon automaattisesti koko organisaation käytettäväksi. Toinen esimerkki tuotannossa jaetut laaduntarkkailussa tai turvallisuudessa havaitut poikkeamat voidaan jakaa koko organisaation opittaviksi. Samaan tapaan voit jakaa omia kokemuksiasi ja oppejasi ystäviesi tai kollegoidesi kanssa.

Paras tapa tehostaa oppimista on nimenomaan oppimisen jälkeinen reflektointi vaikkapa päiväkirjan muodossa. Voit pitää myös töissä päiväkirjaa, se tehostaa valtavasti oppimistasi ja voit palata oppeihisi.

Opit pikkuhiljaa perusasioista sen, että mitä täytyy tehdä enemmän ja mitä vähemmän. Onnistumisesi todennäköisyys kasvaa kaiken aikaa. Alat asettaa itsellesi ja omalle tekemisellesi tarkempia mittareita, jotta voit kokea etenemisen tunneta. Jos, et saavuta itsellesi asettamia tavoitteita ainakin reflektoit opit ja jatkat seuraavana päivänä oppimiskokemuksia viisaimpana. Tuloksesi alkavat totella tekemistä ja pääset päivä päivältä lähemmäs tavoitteitasi.

Elämä on jännittävä seikkailu.

 

Hauskaa seikkailua!

Janne