deserted-1838313_640.jpg

Oivalsin tämän päivän ja viime viikon Trainers’ House Growth Academy valmennuksesta Jarin Sarasvuon luona huomattavan monia todella tärkeitä asioita. Voidaan puhua siis onnistuneesta valmennuksesta, koska valmennuksen tehtävä on auttaa ihmisiä itse oivaltamaan. Toivoisin, että tämä teksti saa sinut oivaltamaan jotain tärkeää.

Elämässä ”saavuttaminen” on kohtuullisen yksinkertaista, nyt näen sen kuitenkin kirkkaammin kuin koskaan aikaisemmin.

Ensimmäisenä elämän tavoitteiden merkitys on aivan ratkaisevaa. Mitkä ovat sinun tavoitteitasi elämällesi? Ei siis työllesi, vaan elämällesi. Oletko kirjoittanut ne ylös? Jos et ole, niin ei sinulla kyllä sellaisia ole.

Itse olen purkanut tavoitteeni kuuteen isoon otsikkoon: terveys, kirjoittaminen, oppiminen(=ammattitaito), sosiaalisuus, tapahtumat ja oppimisen syventäminen. Näiden otsikoiden alle olen kiteyttänyt välietappeja sekä vieläkin tärkeämmin, mitä tämä tavoite on päivittäisenä tekemisenä. Järjestystä kannattaa miettiä erittäin tärkkaan, sillä elämä on jatkuvaa priorisointia.

Kun tavoite asia on kunnossa, jäljelle jää purkaa se tavoite toiminnaksi ja harjoitella tarkoituksenmukaisesti, sekä progressiivisesti tuota tavoitetta kohti. Tarkoituksenmukainen harjoittelu muuten edellyttää keskittymistä, priorisointia ja asioiden valitsemista. Kaikki asiat eivät ole luotu yhtä tärkeiksi.

Tarkoituksenmukainen ja keskittynyt harjoittelu vaatii kykyä lykätä tarpeentyydytystä. Emme me ole niin tärkeitä kuin kuvittelemme olevamme.tunteet

Mielekäs harjoitus on oikeastaan mitä vaikkapa Elon Musk teki ennen yrittäjyyttään, on selvitä yhdellä dollarilla päivässä. Pystyisitkö sinä samaan? Pystyisit jos päättäisit niin, pakko on toki voimakas motivaattori, muttei kovin tahdonvoiman alainen. Sama motivaatio kuin pakolla on myös meidän hallinnantunteemme sisäpuolella, jos olemme valmiita vain sitä harjoittamaan.

Sen vuoksi tarvitsemme tarkoituksenmukaista harjoittelua joskus epämukaviltakin tuntuvissa asioissa.

Babe Ruth ”every strike brings me closer to the next home run” – asenne, jossa jokainen huti lyönti on askel kohti onnistumista. Ei muuten varmasti tunnu hyvältä lyödä ohi stadioni täynnä ihmisiä. Tietenkin täytyy vain ymmärtää, että mistä tämä ohi menevä tunne on hinta: se on hinta läpimurrosta. Täytyy ymmärtää tämän tunnehinnan tarkoitus ja merkitys. Niin kauan kuin ymmärtää, että tunne on vain väliaikainen ja osa matkaa, niin sitä kyllä jaksaa jatkaa!

Tunteet ovat vain hetkittäisiä kokemuksia. Samalla tavalla kuin vaikkapa sää on alati vaihtuva tila, niin on tunteetkin. Ethän sinä säätäkään vastaan sodi, vaan etsit suojaa.

Silti mitä saavuttamiseen tulee, niin joudut todennäköisesti kohtaamaan vieraampia tunteita mitä mukavuusalueellasi. Joudut erilaisiin ja siis sen vuoksi epämiellyttäviltä tuntuviin tilanteisiin. Kannattaa harkita tarkoin tosin mihin keskittyy, mikään mitä et voi kestää ei kestä kovin kauaa. Epikuros jo ratkaisi tämän pulman Tetra farmakos:

”Jumalaa ei tarvitse pelätä.

Kuolemasta ei tarvitse olla huolissaan.

Hyvä on helposti saavutettavissa.

Paha on helposti kestettävissä.”

Miksi siis enää viivyttelet? Mieti mitä tahdot. Mikään tavoittelemisen arvoinen ei tule ilman riskejä, tämä sinun on hyväksyttävä ja sitten tehtävä kaikki voitavasi saavuttaaksesi sen mitä päätit. Päätä tänään, kirjoita se ylös ja palaa siihen joka aamu.

Se mitä ei muista, sen kadottaa. Sinä olet se mitä sinä muistat olevasi. Rakenna tavoitteestasi puhutteleva näky, joka tuo sinulle energiaa. Tee tuosta näystä ja etenkin siihen liittyvästä toiminnasta osa sinun identiteettiäsi, osa sinua. Sinä et voi epäonnistua, jos olet se mikä tavoittelet olevasi.

Robert Kiyosaki havainnollistaa hyvin kirjassaan Rikas Isä, Köyhä Isä, että rikkaus on mielentila – mentaliteetti, valikoima ajattelutapoja. Köyhät ajattelevat ”minulla ei ole varaa” kun taas rikkaat ajattelevat ”miten minulla on varaa?”

Samaa rikkaan ihmisen ajattelutapaa sinun tulee soveltaa suhteessasi tavoitteeseesi. Keinot löytyvät, jos tahtoa löytyy: elämä ei ole niin kovin vaikeaa.

Se mitä monelta puuttuu elämästään ovat: tavoitteet, tahtoa saavuttaa ne ja tarkoituksenmukaista harjoittelua.

Sen muuten vielä tahdon lisätä, että yksin ei kannata yrittää ja nyhvätä. Itse olen sitäkin tehnyt liian paljon ja liian pitkään ilman sen kummempia tuloksia. Ihmisten lukumäärä ympärilläsi moninkertaistaa palautteen ympärilläsi. Etenkin jos ihmiset ovat hyväntahtoisia ja osaavat asiansa, niin mikäs sen parempi paikka on opetella vieläkin paremmaksi?

Iloa ja energiaa elämään!

Janne