adventure-1807524_640 (2).jpg

Mitään merkityksellistä ja tärkeää ei kannata tehdä yksin.

Toisen ihmisen tuki tulee äärimmäisen tärkeäksi, kun harjoittelu on tavoitteellista. Valmentaja pystyy pysymään objektiivisempana sekä suunnittelussa, että palautteen annossa. Sinä pystyt keskittymään enemmän oleelliseen tekemiseen.

Mestarivalmentaja John Woodenin määritellä taidon kyvyksi ja ymmärrykseksi toteuttaa perusasioita.

Mestarillisuus on siis perusasioiden toteuttamista korkealla tasolla. Valmentajan yksi tehtävä on nimenomaan myös auttaa palauttamaan mieleen näitä perusasioita. Valmentajan suusta harvoin kuulee mitään uutta, aina vaan uudestaan erilaisissa jännittävissä muodoissa. Samoja asioita, monista eri näkökulmista. Mestarilliseksi valmentajan tekee nimenomaan tuoreesti esittää samat äärimmäisen tärkeät asiat, jotta suhde perusasioihin voi syventyä.

Suhteesi perusasioihin ratkaisee tasosi. Perusasiat ovat niitä pieniä asioita, jotka tekemällä tulee suuri vaikutus yli ajan.

Valmentautuminen toimii myös sosiaalisesta syystä. Tilivelvollisuus toki parantaa todennäköisyyksiä. Tilivelvollisuutta tärkeämmäksi syyksi kuitenkin mainitsisin energian vaihdon ja sosiaalisen suhteen: ihminen on lopulta niin vahva kuin hänen uskonsa. Ja jos on joku, joka uskoo toiseen ihmiseen enemmän, siitä saa hurjasti energiaa. Puhumattakaan siitä, että ihmissuhteet ovat kaikki energianvaihtoa. Energia muuttaa jatkuvasti muotoaan. Tieteelliseltä kannalta hankalaksi tämän tekee mittaaminen, se toki pystytään kehosta mittaamaan ja erityisesti havaitsemaan – syy-seuraus yhteyksien todentaminen muuten kuin taitavasti tarkkailtuna on haastava todentaa.

Ihminen on niin äärimmäisen herkkä sosiaalinen otus, että hän joko tietoisesti tai tiedostomattaan alkaa virittäytyä toisen ihmisen tunnetilan tasolle. Vahvempi tunnetila tulee vallitsemaan kanssakäyntiä noin kahden minuutin jälkeen koko sen kanssakäymisen ajan. Jo pelkästään tässä on riittävästi syytä hankkia valmentaja, joka on päättänyt sinun onnistumisesi puolesta. Tämä päätös onnistua tarttuu sinuunkin.

Ja tietenkin taitavan valmentajan kanssa määrittelet onnistumisesi niiden asioiden perusteella jotka ovat sinun hallinnantunteen sisäpuolella. John Woodenin määritelmää käyttääkseni: menestys on mielenrauhaa, joka tulee siitä, että on tehnyt parhaansa.