open-book-1428428_640.jpg

Viimeisen kolmen vuoden aikana olen tarkkaan valinnut ja lukenut yli 120:ta kirjaa. Näistä kirjoista voisin tiivistää kaksi, joilla todennäköisesti vaikutus terveyteen eli toimintakykyysi myönteisin mahdollinen.

Tom Rath on kirjoittanut sellaisen kirjan kuin ”Eat Move Sleep: How Small Choices Lead to Big Changes” eli Syö liiku nuku: miten pienet valinnat aiheuttavat suuria muutoksia. Kirjaan en osaa ihmiselle tarpeeksi vahvoin sanoin suositella. Tämä on se yksi kirja ja vieläpä tiivis kirja sinulle, joka haluat enemmän toimintakykyä eli terveyttä elämääsi.

Lue Tom Rathin Eat Move Sleep, siinä ei ole kuin vaivaiset 240 sivua ja niistäkin suuri osa on sellaisia kivoja listoja, joissa on ideoita miten voit viedä näitä asioita omaan elämääsi heti ja konkreettisesti. Sinun tulisi siis lukea tämä kirja toimintakykysi kasvattamiseksi.

Kun olet lukenut Tom Rathin kirjan, toimintakyvystä ja ottanut sieltä helpolta ja omalta tuntuvia ajatuksia omaan elämääsi, olet tehnyt elämänmuutoksen. Sen ei tarvitse olla suuri, yksi tai kaksikin asiaa riittävät. Alaotsikko lupaa nimenomaan pienillä muutoksilla tarkastellessa elämää vuoden, viiden vuoden tai kymmenen vuoden aikajaksolla.

Olet siis päättänyt muuttaa tekemistä. Mitä seuraavaksi? Tekemisen muutos ei ole kovinkaan pysyvää, ellei se ole toistuvaa. Tätä varten sinun tulisi ymmärtää miten tavat muuttuvat. Tapoja näet ei voi vain poistaa tai unohtaa, vaan niitä täytyy muuttaa ja muokata. Erinomainen kirja tätä ymmärtääksesi on Charles Duhiggin Tapojen voima (engl. Power of Habits), tämä sinun täytyy lukea jos et ole sitä jo tehnyt.  375 sivua, toisaalta voit myös plärätä ja selata sieltä sen oleellisimmat kohdat eli tätä kirjaa ei ole tarpeen lukea sana sanalta.

Näiden kahden kirjan lukemisen aika ja rahainvestoinnit ovat mitättömiä siihen verrattuna mitä niistä saat. Lisäksi nämä kirjat avaavat sinulle sellaisia ihmissuhteita, joissa tekeminen pohjautuu tietoon arvauksien sijaan.

Näiden käyttöönottaminen vie ehkä sellaisen kuukauden, todellisuudessa neljän kuukauden mittainenkin ajanjakso on vähäinen.

Omalla kohdallani jos en olisi näitä kahta kirjaa lukenut, niin nämä minä lukisin ensimmäisenä ja peräkkäin. Tom Rathin kirja paitsi nostaa elinajanodotetta, se nostaa myös elämänlaatua merkittävästi. Charles Duhiggin kuvailema viitekehys puolestaan auttaa tekemään näistä muutoksista pysyvämpiä.