mahatma-289158_640.jpg

Kaikki johtaminen lähtee itsensä johtamisesta. Ensin päätetään mitä tehdään ja sitten tehdään se.  Albert Schweitzer sanonut, että ”esimerkki ei ole muihin vaikuttamisessa pääasia, se on ainoa asia.” Mahatma Gandhin ”ole se muutos, jota maailmassa tahdot todistaa” – on toiminut omana ohjenuoranani viimeiset seitsemän vuotta. Marcus Aurelius kiteyttää ”Älä tuhlaa aikaa sen pohtimiseen, millainen hyvä ihminen on. Ole sellainen.”

Esimerkki toimii, koska se nojaa vahvasti vaikuttamisen vipuihin. Jos sanot tekeväsi jotain ja teet sen, niin vaikuttamisen näkökulmasta olet erittäin vahvoilla. Robert Cialdinin vaikuttamisen viitekehyksen mukaisista vivuista käyttäisit potentiaalisesti kaikkia kuutta.

Esimerkki toimii, koska nyt kun sinä olet tehnyt, odotat muilta myös toimintaa.

Esimerkki toimii, koska olet sanojesi mittainen, yhdenmukainen ja onnistuneesti luot jatkumoa sanoillesi.

Esimerkki toimii, koska se luo sosiaalista todistetta.

Esimerkki toimii, koska ihmiset pitävät ihmisistä, joilla on rohkeutta toimia.

Esimerkki toimii, koska esimerkki on auktoriteetti.

Esimerkki toimii, koska ensimmäisiä on vain yksi.

”Ja jos kaikki kilpailisivat jaloudessa ja jännittäisivät voimansa hyvien tekojen tekemiseen, yhteisö saisi kaiken tarvitsemansa ja kukin itselleen suurimman hyvän, sillä hyve on sellainen.” – Aristoteles, Nikomakhoksen etiikka