ara-3601194_640.jpg

Nopea oppiminen edellyttää tärkeimmän hyveen eli rohkeuden harjoittamista. Rohkeus on tärkein hyve, sillä oikeastaan mitään muuta ei tule harjoitettua, ellei ole rohkea ja ala tekemään asioita toisin.

Nopeus on suhteellinen käsite, jota kuitenkin voidaan mitata. Mikä on nopein tapa oppia asioita riippuu, siitä mikä on tavoiteltu lopputulema. Yleensä kuitenkin tavoiteltu lopputulema ei ole kuitenkaan sitä mitä me tarvitsemme. Olemme ihmisinä kohtuullisen lyhyt näköisiä omissa tahtotiloissamme ja haluissamme. Maapallolla on ollut elämää arvioilta 3,8 miljardia vuotta, josta Homo sapiens on ollut paikalla noin 195 000 vuotta ja tästä allekirjoittanut on ollut paikalla 30 vuotta.

Maailmanlaajuisesti keskimääräinen elinajanodote vuonna 2016 oli 70,5 vuotta. Johtuen tästä kuolevaisesta luonteestamme, meihin on tietynlainen kärsimättömyys sisäänrakennettu. Osittain sivistyminen ja ikä tuota korjaavat kauaskantoisemmaksi, osittain se säilyy meissä.

Tuon kärsimättömyyden vuoksi meille todella tärkeitä käsitteitä ovat nopeus ja oppiminen:

  • Nopeus tarkoittaa kykyä saada aikaiseksi meille merkityksellisiä asioita oman elämämme aikana.
  • Oppiminen tarkoittaa kykyä oppia toteuttamaan meille merkityksellisiä asioita oman elämämme aikana.

Rajallisesta ajasta ja kuolevaisuudestamme huolimatta paniikki ja liika lopputulemiin tuijottaminen ei useimmiten ole meitä parhaiten palvelevia toimintatapoja. Tunnetilat kuten kärsimättömyys ovat kuitenkin äärimmäisen hyödyllisiä, jos opimme kääntämään ne tuottaviksi toimintatavoiksi, kuten vaikkapa oppimiseen ja ymmärtämiseen.

Ymmärtäminen on yllättävän tärkeä ja ylen katsottu taito. Elämme hypernopeassa maailmassa ja meidät on varustettu sellaisella hardwarella (aivoilla), jotka rakastavat päätelmiin hyppäämistä energian säästön vuoksi. Tuon taipumuksen vuoksi, jossa haluamme saada asioita mahdollisimman nopeasti aikaiseksi, ylen katsomme ymmärtämistä, joka vaatisi hetken pysähtymistä. Monimutkaisten asioiden ymmärtäminen ja yksinkertaistaminen vaatii ymmärtämistä. Jos pysähdyt ja ymmärrät, saatat tietyissä tapauksissa päästä huomattavasti parempaan lopputulokseen huomattavasti nopeammin, kuin sillä, että päättelet väärin ja teet vääriä asioita todella nopeasti.

Päätteleminen on vaarallista. Älä oleta. Etsi faktat ja pyri ymmärtämään niitä. Juurisyy on muuten piittaamattomuus, jonka jo Buddhakin on oivaltanut 2500 vuotta sitten ja kertonut tästä. Toinen asia on sitten, että olemmeko me kuunnelleet ja ymmärtäneet mitä hän on yrittänyt opettaa.

Taitava nopeus tulee suhteesta oikeiden asioiden ymmärtämiseen. Mitä ovat oikeita asioita? Ne ovat niitä yksinkertaisia asioita, jotka tiedät kyllä. Elämä ei ole niin monimutkaista kuin me teemme siitä. Perusasiat ovat oikeita asioita.

Minä olen nyt päässyt opettelemaan myyntiä. Myynnissä perusasioita ovat asiakasehdokkaiden löytäminen, tapaamisten sopiminen, asiakkaiden tapaaminen ja asiakkaiden ongelmien ratkaisu. Asiakkaiden ongelmien ratkaisu on hyvin pitkälti asiakkaan ja heidän ongelmiensa tutkimista, ymmärtämistä ja sitten ratkaisuehdotusten luomista sekä opettamista asiakkaalle. Ratkaisun hyödyt ja arvo asiakkaalle tulisi ylittää asiakkaan riskin kokemus.

On kohtuullisen helppoa purkaa mikä tahansa työ perusasioihin ja niiden harjoittelemiseen.

Perusasioiden harjoittamisen esteenä on useimmiten vain oma mielemme, joka keksii kaikenlaisia esteitä, harhautuksia, uskomuksia ja tekosyitä tämän tärkeän asian harjoittamiselle.  Oman mielen kanssa kannattaa olla tarkkana: mikäli tahtoo oppia nopeammin, niin ei ainakaan kannata vahvistaa näitä höpö höpö taipumuksia.

Nopeimmin ja varmimmin oppii, kun ryhtyy tekemään perusasioita oman mielen keksimistä epämukavuuksista ja esteistä huolimatta. Se on muuten paitsi epämukavaa, myös pelottavaa. Tietoa siitä, että näin tämä pitäisi tehdä ja pelkoa siitä, että mitä jos en minä osaakaan? Se riski kannattaa ottaa. Mitä sitten, jos et vielä(kään) osaa? Kohta viimeistään opit ja vieläpä sellaisella tavalla, että muistat ja osaat sen myös opettaa muille.

Opin tässä myynnin taitoja valmentautuessa hienon meidän markkinointijohtajalta Antti Kiukkaalta lauseen: ”Huippumyyjä tutkii sitä mitä ei vielä ole.” Vaatii muuten aikamoista rohkeutta mennä kohti tuntematonta. Ihmisellä on yksi kuolemaa suurempi pelko ja se on torjutuksi tulemisen pelko. Jos täytyisi veikata sitten mistä ylipäätään kaikki pelot tulee, niin kyllä niihin tuntematon liittyy vahvasti.

Tuntemattomassa on ne epämiellyttävät, vaikeilta tuntuvat ja riskeiltä näyttävät asiat, joita meidän täytyy kohdata oppiaksemme nopeasti. Kukapa haluaisi tehdä tuntemattomien ja vaikeiden asioiden kanssa töitä? Jos ne ovat kuitenkin niitä oikeita asioita, niin vaikeimmat asiat kasvattaa nopeiten.