sculpture-2462466_640.jpg

Vastasinkin tuossa kollegani Emilia Pyrrön LinkedIn kysymykseen siitä, ketkä ihmiset ovat vaikuttaneet elämääni ja miten.

Siitä tuloksena tuli tällainen todella vajaanainen lista, joka lähinnä onnistuu pahoittamaan useamman ihmisen. Kirjoitin tämän vajaan listan kuitenkin sillä uhalla, että joku saattaisi oppia uutta minusta. Alla olevien henkilöiden merkitys nimittäin ei ole mitenkään vähäinen ole ollut, kuten voit lukea:

Robert Kiyosaki – häneltä opin rikkaan ja köyhän ajattelutavan eron sekä oivalsin aivan uuden tason siitä miten henkilökohtaista kasvua voi muuttaa esim. muiden ihmisten taloudelliseksi hyvinvoinniksi tai muuksi hyvinvoinniksi.

Steve Pavlina – pisti minut miettimään elämäni arvoja ja laittamaan niitä toimintaan.

Ajahn Brahm – auttanut minua elämään hetkessä ja löytämään myönteisiä näkökulmia näihin hetkiin.

Jari Sarasvuo – Jari on jaksanut ohjata, haastaa ja palvella.

Mahatma Gandhi – esikuva & esimerkki esimerkiksi hyveissä. Tämän esimerkin pohjalta, kun on koko väkivallaton vuorovaikutus kehitetty, niin ei voi kuin ihailla ja ottaa mallia.

Erityisesti viimeisen nimen kohdalla kannattaa pysähtyä. Käytän sanaa esikuva. Milloin sinä olet viimeksi pohtinut omia esikuviasi?

Olen omassa pohdinnassani tullut tulokseen, että me tarvitsemme oikeastaan esikuvan melkein mihin tahansa merkitykselliseen tekemiseen. Oikeastaan millä tahansa tarkoituksenmukaisella tekemisellä, meillä voi olla esikuva.

Esimerkiksi minun kroisantin leipomis esikuvani voi olla hyvinkin spesifi hahmo. Itseasiassa jos miettii leipomista, niin mieleen tulee anime-hahmo jonka asenne leipomiseen on erittäin myönteinen. Tämä voisi yhtä hyvin olla minun esikuvani, mikäli tahtoisin suhtautua leipomiseen tai miksei elämäänkin sillä asenteella.

Tarkoitan nimenomaan, että esikuva voi olla todella kapeasta alueesta, ei sen tarvitse olla maailman kaliiberin muutosjohtaja.

Oma listani esikuvista on tullut tietoisen pohdinnan kautta erittäin pitkäksi. Pitkä liuta esikuvia mahdollistaa sen, että tukalan paikan tullen löydän aina varmasti jonkunlaisen toimintamallin, jolla ratkaista kyseisen tilanne.