checklist-2277707_640.jpg

Muutoksen ammattilaisena saa sellaisen altistuksen erilaisille sisällöille, ajatuksille ja ideoille, että runsaudenpula on oikea käsite kuvaamaan tätä tilaa. Olen kuitenkin melkein neljän vuoden aikana oppinut kohtuullisen hyväksi rajallisen huomioni kohdistajaksi. Havaintojeni mukaan myös, ihmiset ketkä kykenevät käyttämään rajallista huomiotaan tärkeimpiin asioihin tuppaavat myös menestymään.

Kehittämiskohteiden runsaudenpula on tila, jossa kehitettävää on enemmän mitä voimavaroja ja resursseja. Apuun rientää yksinkertaistaminen ja karsiminen: mikä on se yksi tärkein toistuva tekeminen, joka muuttaa koko pelin? Voit ajatella muutettavaa asiaa pienenä domino palikkana joka itsessään on kohtuullisen mitätön, mutta kaatuessaan se kykenee kaatamaan hieman itseään suuremman palikan ja siitä taas seuraava kaataa hiukan suuremman.

Rajallisella ajalla ja huomiolla kannattaa suunnata keskittyminen asioihin, joilla on suurin vaikuttavuus. Vaikuttavuuden arviointi on puolestaan karua ja aikaa vievää työtä.

Rajauksessa auttaa esimerkiksi kiireellisyys. Kiireelliset ja tärkeät asiat tulee tehdä ennen kiireettömiä ja tärkeitä asioita.

Kiireellisyyden jälkeen voi alkaa punnitsemaan tekojen vaikuttavuutta. Onko järkeä roudata vettä ämpärillä joka päivä, jos voisi investoida ja rakentaa vesiputkeen?

Tärkein tehtävä rajallisella keskittymisellä on hoitaa hallittava määrä asioita maaliin kerrallaan.

Henkilökohtaisessa kehityksessä yksi asia on jo paljon. Jos ottaa huomioon ympäristön joka tapauksessa asettaman muutospaineet niin yksi tietoinen myönteinen muutos on paljon parempi kuin kourallinen epäonnistuneita yrityksiä. Yleensä epäonnistumme ottaman muutoksessa huomioon useita yllättäväviä asioita, jotka myös vaativat keskittymistä ja energiaa.

Tämän vuoksi tärkein oppi jonka voin jakaa on: mieti se yksi asia, joka muuttaa koko pelin ja tee siitä totta.

Hyvä fyysinen kunto vastaan noin 400 000$ rahallista arvoa sinulle vuodessa, Social: Why Our Brains Are Wired to Connect -kirjan mukaan. Se oli muuten neljä kertaa enemmän kuin vaikkapa yhden läheisen ystävyyssuhteen, joka oli noin 100 000$.

Rahalla on yllättävän vähän loppujen lopuksi mitään suoraan vaikutusta onnellisuuteen tietyn, kohtuullisen pisteen jälkeen. Rahallinen arvo on kuitenkin mittari siinä missä muutkin ja minua rupesi pohdituttamaan erityisesti tuon hyvän fyysisen kunnon tuoma arvo. Se vaikuttaisi tuolla rahallisella mittarilla olevan kaikista eniten vaikuttava tekijä elämän onnellisuuteen, etenkin kun sen yhdistää läheisiin ihmissuhteisiin.

Kannattaa siis oikeasti miettiä mihin asioihin elämässä käyttää rajallisen ajan ja energian. Onko se siihen Netflixin katsomiseen vai vaikkapa oman ja muiden ihmisten hyvinvoinnin kasvattamiseen.

Erinomaista illan jatkoa!

Janne