message-in-a-bottle-1694868_640.jpg

Havainto: ihminen on sosiaalisesti sen verran hypervirittäytynyt olento, että kiinnostumme asioista vasta kun tarpeeksi moni merkitykselliseksi koettu hahmo on tästä maininnut tai puhunut.

Esimerkiksi vaikkapa itsensä sivistäminen lukemalla kirjoja, joka on äärimmäisen tärkeää. Yksi syy miksi ihmiset lukevat määrällisesti vähemmän mitä he helposti kykenisivät on se, että he eivät yksinkertaisesti tiedä kuinka paljon erinomaisia kirjoja on oikeastaan olemassa. Et lue sitä, mitä et tiedä olevan olemassa. Nyt en puhu hyvistä ja keskinkertaisista kirjoista, vaan oikeasti erinomaisista kirjoista, jotka kykenisivät auttamaan tuota ihmistä, juuri tuossa elämän tilanteessa aivan valtavasti.

Olemme piittaamattomia sen suhteen mitä muut ympärillä olevat viisaat ihmiset ovat kokeneet ja käyneet elämässä läpi. Tätä piittaamattomuutta vastaan voi kuitenkin ponnistella tietoisesti.

Yksi hyvä esimerkki on seuraavan kerran vaikkapa etsiä aiheesta, jonka kanssa tuskailee niin jotakin luettavaa. Listata vaikkapa 3 – 4 kirjaa. Todennäköisesti siitä aiheesta on kirjoitettu. Henkilökohtaisesti olen tätä menetelmää hyödyntäen löytänyt ällistyksekseni joka kerta jotain luettavaa.

Helpoin tapa lukea enemmän on lukea juuri itselleen kiinnostavaa ja ajankohtaista kirjallisuutta. Kirjalistojen #1 bestseller on erinomainen kirja, muttei välttämättä juuri se mitä sinä tarvitset tällä hetkellä.

Omia tarpeiden hahmottaminen on haastavampaa, etenkin kiireisessä arjessa. Reflektointi auttaa tässä, voit ottaa kolmannen persoonan näkökulman pysähtymällä vaikkapa kirjoittamaan päiväkirjaa, meditoimaan tai muuten vaan ottamalla vaikkapa pitkän kävelyn.

Pysähtyminen ja reflektointi tuo pintaan jo esiin tulleita vinkkejä sekä viittauksia ympäristöltä siihen mitä oikeasti tarvitset: todennäköisesti olet saanut jo muilta ihmisiltä ajatuksia, viittauksia ja ehdotuksia oikeaan suuntaan. Nyt sinun vain täytyy valita näistä viisaimmat ajatukset. Kuunteleminen tapahtuu arjessa ja siinä hetkessä, ehkä jopa muistiinpanoja tehden. Syvällinen kuunteleminen tapahtuu pysähtymällä päivän päätteeksi ja oikeasti reflektoiden näitä ajatuksia ja pohtien: onko tässä jotain perää ja miten tätä voisi soveltaa minun elämässäni?

Ilman itsetuntemusta, emme voi tietää mikä on elämässämme tärkeää. Ilman kykyä tunnistaa mikä on tärkeää, miten voimme oikeastaan toimiakkaan oikein elämässä? Kasvattamalla tietoisuutta siitä kuka olemme, pystymme ennakoimaan huomattavasti paremmin omia ja muiden ihmisten tarpeita. Kasvaneella tietoisuudella ja ymmärryksellä pystymme palvelemaan muiden ihmisten tarpeita huomattavasti vaikuttavammin.

Tärkeistä asioista kiinnostumista täytyy harjoitella ja sen eteen täytyy ponnistella, joka päivä vastaan tulevissa hetkissä. Tärkeät asiat ovat usein niitä perusasioita ja meidän tulisi kyetä kiinnostumaan ja jopa innostumaan näistä. Edellytys ja pohja tähänkin tulee siitä ymmärryksestä kuka sinä olet, mihin sinä olet menossa ja mitä sinä tarvitset tuolla matkalla.

Erinomaista illan jatkoa!

Janne

 

P.s. jälkipohdintana, kuinka tärkeänä pidät vaikkapa itsesi sivistämistä?

Omassa pohdinnassani se on ehkä se päivän ensimmäinen tehtävä. Se on kuitenkin se pohja, johon kaikki muu toiminta perustuu. Piittaamattomuus on huono käyttöliittymä elämään, mikäli tahtoo saada aikaan myönteisiä vaikutuksia omaan ja muiden elämään. Sivistymisen prosessi taas se, joka ponnistelee tätä piittaamattomuuden vääjäämättömyyttä vastaan.