superb-thread-3563456_640.jpg

Henkilökohtainen kasvu on aloitteellisuutta, rohkeutta ja kykyä toimia nyt tarkkaan pohdittujen arvojen määrittelemällä tavalla. Kasvu on aktiivista toimintaa, eli valintaa ja sitten sen toiminnan toteuttamista. Sana henkilökohtainen puolestaan viittaa siihen, että hetkeksi irrottaudut siitä sinun tämän hetkisen viiteryhmän ajattelu- ja toimintatavoista ja päätät, itse omasta hallinnanympyrästäsi käsin miten toimia. Teet sen mitä sinä pystyt.

Henkilökohtainen kasvu on siis tekemistä ja parempia valintoja.  Tärkein asia, josta teemme valintoja, on oma ajan käyttömme. Ei todellakaan ole yhdentekevää, miten käytämme aikamme.

“Education is the best provision for old age.” – Aristotle

Googlessa sana ”Education” joka suoraan kääntyy esim. koulutukseksi, määritellään prosessiksi, jossa saadaan tai annetaan järjestelmällisesti opetusta. Monesti tämä toki tapahtuu kouluissa ja muissa opinahjoissa, muttei todellakaan välttämättä tarkoita sitä.

Koulutusta tärkeämpää on kuitenkin sivistys ja itsensä sivistäminen. Viime kädessä olemme itse vastuussa itsemme sivistämisestä ja koska meillä on vastuu tästä, niin viisaat ihmiset hakeutuvat paikkoihin, joissa he saavat järjestelmällisesti opetusta ja valmennusta.

Olen Aristoteleen kanssa samaa mieltä siitä, että itsensä sivistäminen on paras sijoitus tulevaisuuteen. Pääargumentti tähän on se, että se mitä opimme, sitä ei voi meiltä viedä pois mikään muu kuin vaikkapa fyysinen vaurio tai muistisairaus. Se minkä opimme ulkoa, saamme pitää.

Ihmismieli on äärimmäisen joustava ja tehokas ja silti hyvin harva ottaa siitä iloa irti. Itsensä sivistäminen on muuten se avain, jolla saat enemmän itsestäsi irti.

Mieli on siitä mielenkiintoinen, että se vahvistaa niitä ominaisuuksia, joilla sitä eniten käytetään. Ole varovainen mitä opetat itsesi tekemään, sillä mielestä tulee äärimmäisen tehokas juuri siinä toimenpiteessä.

Jos luet paljon, mielesi oppii lukemaan nopeammin.

Jos urheilet paljon, kehosi ja mielesi kehittyy siinä paremmaksi.

Jos istut sohvalla paljon, keho ja mieli optimoi reittisi vaikkapa sohvan ja jääkaapin välillä.

Mieli optimoi energian kulutuksen silleen, että sitä tarvitaan mahdollisimman vähän tässä toiminnassa. Mikäli mieltä kuitenkin ärsyttää, niin se vahvistuu, aivan samalla tavalla kuin lihakset vahvistuvat jos niitä käyttää.

Mikäli haluat käyttää aikaasi paremmin, kannattaa miettiä minkälaisia tapoja vahvistat ja miten sinä itseäsi sivistät. Keskity elämään jokainen rajallinen päivä vahvistaen vahvuuksia, kuolema tulee kuitenkin enemmin tai myöhemmin.

Kuvittele, että kukoistat joka päivä, sillä se on mahdollista, että se on todellista.