buddha-statue-2692027_640.jpg

Aloitin vuoden vaihteessa kirjoittamaan tiivistelmää Bhagavad Gitasta muutamaan blogiin, tämä jäi kuitenkin kesken. Tänään tuli kuitenkin taas palattua kysymyksen johdattelemana siihen hetkeen kun luin kirjan ja oikeastaan yksi vaikuttavimmista ajatuksista joita otin käyttöön liittyi myötätuntoon. Tätä hetkeä pohdiskellessa, mietin, että mihin kohtaan oikeastaan jäinkään tämän blogisarjan kanssa? Kappas vaan myötätunnosta on kirjoittamatta.

Bhagavad Gitan kuvaama ihmiskäsitys joka pohjautuu kolmeen energiaan (Guna) muodostaa myötätuntoisimman ihmiskäsityksen johon Gitaa tutkinut ja kääntänyt Eknath Easwaran oli filosofian ja psykologian tutkinnoissaan löytänyt. Gitan Ihmiskäsityksen mukaan nämä energia muodot ovat siis läsnä aina ja kaikissa, toki niiden suhde voi vaihdella. Gitan opit nimenomaan pyrkivät muuttamaan sitä suhdetta jolla nämä energiat ovat läsnä sinussa.

Keskeisenä oivalluksena Gitassa on, että myötätuntoisella toiminnalla ja elämällä arjessa voit muuttaa näitä energioita kohti sieltä väliinpitämättömästä ja väsyneestä, ensin toiminnalliseksi energiaksi ja sieltä sitten rauhalliseksi, harmoniseksi ja myötätuntoiseksi energiaksi.

Gitan ihmiskäsitys pohjautuu alkuperäisen hyvyyden ideaan: koska itse on kaikkien personaallisuuksien ytimessä, kenenkään ei tarvitse hankkia hyvyyttä tai myötätuntoa; ne ovat jo olemassa kaikissa meissä. Ainoa asia mitä vaaditaan on poistaa kielteiset tavat jotka piilottavat tämän hyvyyden.

He jotka näkevät itsensä kaikissa ja kaikki itsessään ei voisi yksinkertaisesti vahingoittaa toisia.

Krishna, joka Gitan tarinassa on neuvonantajana prinssi Arjunalle sanoo, että valaistunut ihminen näkee jumalallisen olemuksen kaikissa olennoissa heidän ulkonäöstään huolimatta.

* * *

Tämä on Bhagavad Gita blogisarjan kuudes osa. Lue toki myös muut osat:

  1. Johdanto Gitaan
  2. Karma
  3. Todellisuus ja henkinen evoluutio
  4. Energian muuttaminen
  5. Epäitsekäs palvelu ja tarrautumattomuus toiminnan hedelemiin
  6. Myötätunto
  7. Korkein tavoite

Iloista illan jatkoa!

Janne

Lähteet:

The Bhagavad Gita (Easwaran’s Classics of Indian Spirituality) / Easwaran Ed., Eknath