stained-glass-1181864_640 (2).jpg

Toivottavasti tiedät tunteen kun olet saavuttanut jotakin jonka eteen olet tehnyt pitkään töitä ja se tulee päätökseen. Sitä helposti tulee sellainen hieman tyhjä, hämmentynyt tai painoton olo, mitäs sitä nyt sitten oikeastaan pitäisikään tehdä?

Elämässä saavuttaa tällaisia välietappeja kun vain jaksaa tehdä pikkuhiljaa päivä kerrallaan: saa loppuun tehtäviä jotka täyttivät ennen ison osan elämästä tai saavuttaa tavoitteen jonka eteen on tehnyt pitkään töitä.

Yhden asian saavuttaminen monesti johtaa jonkin suuremman asian saavuttamiseen ja luo uskoa kyvykkyyteen. Kyvykkyys, usko siihen, että pystymme johonkin on tietenkin kaiken sen pohja, että ylipäätään yritämme tavoitella jotakin.

Se, että valitset tehdä jotain toistuvasti muuten kasvattaa kyvykkyyksiäsi kertautuvin vaikutuksin. Tekeminen ja kyvykkyys ovat sidoksissa toisiinsa. Ensin kuitenkin  täytyy saada ensimmäinen onnistuminen, sitten toistoja onkin sata, tuhat, kymmenentuhatta jne.

Mutta mitä sitä sitten oikein tehdä kun tämä etappi on nyt sitten saavutettu, tällaista kysymystä kollegani Juho Toukola kysyi osuvasti tänään lounaspöydässä? Minun vastaukseni oli oikeastaan kysymys, että kannattaa miettiä miksi oikeastaan teit sitä mitä teit alunperinkään eli kannattaa pureutua syvemmälle juurisyyhyn.

Samalla kerroin oman esimerkin kirjoittamisesta, jota tein aluksi kehittääkseeni ajatteluani ja toisaalta jakaakseni joitakin oppeja. Tein sitä noin kuuden sadan julkaistun blogin verran kunnes lopetin kirjoittamisen. Heti tehtyäni lopettamispäätös niin mietin vapautuneesti, että mitähän sitä tekisi. Minulle tuli ajatus, että kun olen tällainen luova persoona niin minähän voisin vaikka kirjoittaa oppimaani ja julkaista sitä. Oivallus oli kuitenkin todella voimaannuttava identiteettitason muutos enemmän siihen avaavaan luovan persoonan laatikkoon sieltä kapeamasta kirjoittajan laatikosta.

Omalla kohdallani juurisyyt on tavoissa hyödyttää muita ihmisiä taitavammin koska uskon karman lakiin, ja jos tämä pitää paikkaansa niin pitää vaan löytää oikeasti ne tavat joilla ei aiheuta ainakaan harmia itselle eikä muille. Minusta tämä vaatii taitavampaa sisällöntuotantoa, joista toki kirjoittaminen on yksi kanava ja väline. Silti kirjoitan saman tavan mukaisesti edelleen joka päivä, ellei sitten parempia sisällöntuotanto tapoja tule mahdolliseksi.

Toinen esimerkki omasta elämästäni liittyy lukemiseen. Koen, että mikäli luen niin saan sieltä fiksumpi ajatuksia. Tämä on ensisijaisen tärkeää, sillä jotta ylipäätään pysyy toimintakykyisenä sitä kuuntelisi mielummin posi.fm kuin kielteistä itsensä pieksemistä päivästä toiseen. Kirjallisuus auttaa tässä merkittävästi. Lukemiseen liittyen olen asettanut itselleni vuositavoitteen jonka olen purkanut pienemmäksi kuukausitavoitteeksi. Nykyään sillä ei ole sen suuremmin merkitystä kun luen tavanomaisesti niin paljon kirjoja aina tilaisuuden tullen. Aina näin kuitenkaan ei ollut jonka vuoksi välietapit olivt ensisijaisen tärkeitä.

Vuonna 2016 luin nipinnapin uuteen vuoteen mennessä 36 kirjaa. Vuonna 2017 tilanne oli 42/40 – muistaakseeni jouluun mennessä oli tavoite täynnä. Tänä vuonna olen lukenut 36/45 kirjaa jo ennen juhannusta. Mihin tämä perustuu? Lähinnä tapoihin, kyseessä ei kuitenkaan ole lukemistapa niin paljon kuin kyseessä on tapa löytää parempaa luettavaa säännöllisesti. Se, että tietää mikä kiinnostaa ja lukee sen on aivan ylivoimaisesti paras vinkki lukea enemmän mitä minä voin sinulle antaa. Tämä edellyttää mielenkiintoisen lukemisen etsimistä ja siihen perehtymistä: luen kirja-arvosteluita, Googlaan kirjoittajia, ylläpidän lukulistoja, etsin aktiivisesti suosituksia jne.

Minulle lukeminen ei ole ainoastaan vaikkapa päivittäisen tekemisen, kuukausi, vuosi tai suuremman tavoitteen vuoksi merkityksellistä. Varsinainen merkitys tulee siitä, että koen lukemisen kehittävän ajatteluani joka puolestaan taas parantaa kykyäni olla muille ihmisille hyödyllinen. Kaikki tämä taas pohjautuu siihen, että uskon syyn ja seurauksen lain oleva suuri voima maailmassa (koska en ole tätä vääräksikään pystynyt todistamaan tähän saakka).

Kun mietin mitä teen seuraavaksi, minun on helppo yhdistää ajatukset tähän suurempaan merkitykseen. Lukeminen ja kirjoittaminen minulla vaikkapa palvelevat samaa elämäntarkoitusta.

Mitä sinä voit tehdä seuraavaksi tehdäksesi sinun elämäntarkoituksen toteutumisesta todennäköisempää tai hauskempaa? Ja miksi?

Vastaukset kysymksiin löytyvät yleensä läheltä.

Ilosita illan jatkoa!

Janne