meditation-2214532_640 (1).jpg

Oletko ikinä pohtinut mitä kiire on?

Kiire on kokemus ajan kulusta. Kiirehän on vähän samanlainen käsitys kuin vaikka nopeus. Mistä tietää, että joku asia on nopea? Vertaamalla sitä vaikkapa johonkin.

Jos vertaa vaikka tuulen nopeutta ja valonnopeutta niin siinä on vissi ero. Samallalailla on olemassa kiireen kokemuksessa ero suhteessa siihen miten me ylipäätään aikaan suhtaudumme. Suhteemme aikaan muuten on pääasiassa kokoelma kaikenlaisia uskomuksia ja sepityksiä joita meillä on kasautunut päähämme.

Harva meistä pohjaa kokemustamme kiireeseen objektiivisiin mittareihin. Milloin olet viimeksi kellottanut omia suorituksiasi? Ellet ole sellaisen harrastuksen parissa, niin aika harvoin tulee mitattua tarkasti ajallisesti suorituksia.

Minulle on jäänyt sellainen tiedonomainen tunne, että ihminen oikeastaan suoriutuu mistä vaan paremmin kelloa vastaan kuin, että häntä ei mitattaisi. Tämä ei ole siis tietoa, vaan uskomus.

Uskomuksiamme voimme kuitenkin haastaa ottamalla tarpeeksi mittaustuloksia ja sitten tarkastelemalla näitä tuloksia.

Uskomuksiamme yksi kohta johon kannattaa kiinnittää huomiota on ehdoton ajatteu ja kieli kuten ”aina”, ”kaikki” tai ”ei koskaan.” Kirjoittaessa, joka minulle on siis ajattelun harjoittimista, niin usein kirjoitan näitä lauseita uudelleen. Kaikki lauseet, joista voin ottaa jotain pois niin mielelläni sen teen.

Samalla tavalla kannattaa kiinnittää huomiota epämääräiseen ajatteluun kuten ”vähän”, ”paljon” tai ”jotain.” Näistä voi aina kysyä paljonko (lukumäärällisesti ) tai ”suhteessa mihin?” Nämä tarkentavat kysymykset ja lauseet tarkentavat ajatteluamme merkittävästi ja poistavat epämääräisyyttä. Hyvä kommunikaatio lähtee faktoista käsin.

Miten tämä liittyy aikaan ja kiireeseen? Kiire on kokemus. Niin on muuten elämäkin. Miksei elämä voisi siis olla samallalailla kokemuksena enemmän kuin se kiire? Mikset olisi mielummin läsnä elämässä kuin kiireessä?

Kannattaa pohtia mihin faktoihin tämä kiireen tunne perustuu? Sama muuten pätee vaikkapa stressin kokemukseen. Jos harjoitusta jaksaa tehdä tarpeeksi kauan niin alkaa juurisyyt paljastua.

Omassa pohdinnassa olen löytänyt itsessäni useita kasvun paikkoja näissä kokemuksissa tai omissa toimintatavoissani. Oikeastaan tämän mielettömän kasvukokemuksen vuoksi pohdinkin, että ensimmäisen kirjan nimi saattaa olla hyvinkin kirja epätäydellisyydestä ja siitä, että miten silti voi iloita elämässä.

Kiireen kokemuksen keskellä on minusta ainoastaan yksi asia joka luo kasvattaa hallinnantunnetta ja se on pysähtyminen. Se on ainoa asia mitä sinä voit tehdä on pysähtyä  ja hengittää syvään. Kun hallinnantunne kasvaa voit alkaa taas tekemään asioita yksi kerrallaan.

Pysähtyminen luo aikaa, kirkastaa ajatuksia ja terävöittää tekemistä. Pysähtyminen luo aikaa silloin kuin kiireen kokemus on suurin.

On muuten mahtava Zen sanonta*: “istua meditaatiossa 20 minuuttia päivässä. Paitsi jos olet kiireinen, sinun tulisi istua tunti.”

Iloisia pysähtymishetkiä!

Janne

 

* ”You should sit in meditation for 20 minutes a day. Unless you’re too busy, then you should sit for an hour.”