mortality-401222_640.jpg

Oletko huomannut, että aikaa on vuorokaudessa vain 24 tuntia? Minä olen ja sen vuoksi mietinkin jatkuvasti miten voisin käyttää aikaani fiksummin. Yhtenä keskeisinä havaintona olen huomannut, että viisaat ihmiset oppivat siitä mitä muut ihmiset ovat jo oppineet.

Yksi lähde laadukkaisiin oppimiskokemuksiin ovat kirjat. Kirjoissa on ihmiskunnan tislautunut viisaus. Sisällöllisesti asiat toki elävät ihmisissä pitkään ennen kirjoitettua muotoa, ne eivät kuitenkaan välttämättä tiivisty yhtä hyvin ennen asioiden ylös kirjoittamista. Kun kirjoittaa, niin täytyy tiivistää ja jäsentää ajatuksia kokonaisuuksiksi. Lopulta vielä lopputulos muokataan luettavaan muotoon toivottavasti taitavan kustannustoimittajan toimesta. On selvää, että hyvin kirjoitetut kirjat ovat valtava ponnistus sekä kirjoittajalta, että kaikilta jotka ovat olleet siinä prosessissa mukana. Lopputuloksena toivottavasti kirja joka kykenee todennäköisesti joidenkin tuntien aika investoinnilla kykenee välittämään ajatuksia toisille ihmisille.

Harvalla meistä kuitenkaan on ymmärrystä edes siihen mitä kaikkea on kirjoitettu ja tämä piittamattomuus on syy siihen miksi luemme niin vähän. Emme oikeastaan tiedäkkään kuinka paljon määrällisesti samat ongelmat ja ratkaisut joiden kanssa pähkäilemme päivästä toiseen on jo ratkaissut joku ennen meitä.

Löydämme ja päsemme käsiksi tietoon esimerkiksi hankkimalla ymmärrystä mitä haluat saada elämässä aikaan ja sitten hankkimalla lukusuosituksia aiheen ympäriltä. Nopeasti huomaat, että saat siitä lyhyen listan kirjoista, joihin tarkemmin tutustumalla huomaat heti halutko lukea sen vai et.

Yhdeksi suosikki sosiaaliseksi mediakseni on muodostunut Goodreads. Pidän siellä kartalla mitä kirjoja olen lukenut ja lukulistaani. Lisäksi saan verkostoltani sieltä hyviä lukusuosituksia ja ideoita mitä lukea seuraavaksi. Tutkin jatkuvasti uusia kirjoja ja laskeskelinkin, että viikko sitten lisäksin yli 40 kirjaa lukulistalleni vuorokauden aikana. Tällä hetkellä luettavien kirjojen pinossa on 675 kirjaa ja keskenkin on useita kymmeniä. Ehkä kaksi kirjaa niistä on kuitenkin sellaisia jotka todennäköisesti seuraavan parin viikon aikana on luettu. Priorisoin jatkuvasti ja surutta. Luen sitä mikä kiinnostaa. Useimmiten luen kuitenkin teokset loppuun asti ennemmin tai myöhemmin. Välillä kesken jääminen saattaa vain tarkoittaa sitä, että en ole sillä hetkellä ollut riittävän syvässä ymmärryksessä aiheesta ja täytyy ensin ottaa jotain helpompaa luettavaa, että pystyy muodostamaan suhteen asian kansssa.

Käytän paljon myös Amazonin palvelua ja luen myös sieltä arvosteluita. Kirjan kuvauksesta ja arvosteluista saan jo kattavan kuvan kiinnostaako kirja minua. Tiedän, että kirja on hyvä jos alan tuntea himoa lukea se saman tien. Tällaisia kirjoja tulee aina aika ajoin vastaan ja silloin yleensä alan saman tien lukemaan. Minulle Kindle on tekologinen riemuvoitto vaikka vielä 2015 kun sen hankin niin olinkin skeptinen. Mikään ei kuitenkaan voita Kindlen korostus ominaisuutta, josta saa muistiinpanot tosi kätevästi suoraan sähköisessä muodossa.

Yhden osuvan kirjan lukeminen muuttaa meitä. Ensin meidän ajatteluamme, sitten meidän toimintaamme ja lopulta meidän kohtaloamme.

Minulla on myös ajatus siitä, että kirjat tai niiden ajatukset jäävät sisällöllisesti jollain tapaa elämään meidän sisäämme. Tulemme vaikuttuneiksi kirjoista ja niiden sisällöstä, paluuta takaisin ei ole. Eikä tarvitsekkaan olla, sillä olemme ottaneet riskin ajankäyttömme osalta ja nyt oivaltaneet jotain jota emme aikaisemmin osanneet edes ajatella.

Jari Sarasvuo kirjoitti Sisäinen Tuli –kirjassaan, että lukemalla kirjoja lainaamme ja mallinamme viisaampien ihmisten ajattelua.

Googlen algoritmit ovat muuten laskeneet (2010), että maailmassa on noin 130 miljoonaa kirjaa. Tässä riittää ajattelun mallintamista.

On kuitenkin selvää, että kukaan ihminen ei yksin kognitiivisilla kyvyillään kykene enää ottamaan tuollaista tietomäärää haltuunsa. Etenkin ku myös muut sisällöt ja erityisesti kirjoittamaton maailma on jatkuvassa priorisoinnissa.

Olet kuitenkin etuoikeutetussa asemassa kun luet tätä. Mieti mitä oikeastaan voitkaan saavuttaa jos onnistuisit noista 130 000 000 kirjasta valitsemaan ne kirjat joista on sinulle eniten hyötyä? Oli se määrällisesti sitten vaikka 10 tai 20 kpl vuodessa, niin voit hyötyä valtavasti siitä mitä ihmiset ennen sinua ovat elämänsä aikana vaivalla oppineet ja vielä suuremmalla vaivalla kiteyttäneet.

Yksi esimerkki muuten sellaisesta vaikuttavasta kirjan voimasta on muuten Victor Franklin Ihmisyyden Rajalla –kirja (engl. Man’s Search for Meaning), laajenettu versio on 184 sivua täyttä asiaa. Suosittelen.