road-1127714_640.jpg

Motivaatio.

Inspiraatio.

Osa tulee sisältä, osa ulkopuolelta. Siihen mitä tulee vastaan, emme voi vaikuttaa. Voimme kuitenkin päättää siitä miten reagoimme asioihin.

Tämän vuoksi on tärkeää, että valitsemme asenteemme ja mielellään etukäteen. Asenne kuitenkin ratkaisee elämässä pitkälti sen miten suhtaudumme tapahtumiin.

Erityisen tärkeää asenne on kun ollaan matkalla johonkin. Mikä ikinä onkaan se elämäntarkoitus, unelma, päämäärä tai halu jota kohti olet menossa, niin asenne ratkaisee miten suhtaudut tapahtumiin matkalla. Aseenteesi voit itse päättää ja valita. Se on täysin hallinnantunteesi sisäpuolella.

Asenne voi parhaimmassa tapauksessa on rokotus vastoinkäymisiä vastaan, se auttaa sinua keskittymään siihen mikä on olennaista ja olla piittamaatta siitä mikä ei ole olennaista päämäärän kannalta.

Kun asenne on kunnossa, seuraavaksi ratkaisee keskittymiskyky. Keskittymiskyky vaikuttaa niin tuottavuuteen, ajan kokemukseen ja oikeastaan kaikkeen kokemukseen elämästä. Se mihin keskitymme se vahvistuu.

Daniel Goleman kirjassaan Focus toteaakin, että tarvitsemme myönteisen linssin elämäämme.

Mikäli keskittymiskykymme hajoaa useasti, se vaikuttaa myös ajatteluumme: sitä heikommin keskitymmin, sitä kapeampia meidän pohdintamme ovat.

Kognitiolle keskeytykset ovat vaativia, silti toisaalta ihmismielen joustavuus voi kehittyä äärimmäisen hyväksi mikäli osaamme ottaa nämä vastaan oikealla asenteella. Tästä esimerkkinä on buddhalainen munkki, jonka voi aina keskeyttää ja hänen reaktionsa on silti aina lempeä sekä ymmärtävinen.

Kun puhutaan oppimisesta, niin oikeastaan minkä tahansa kyvyn tai asian oppimine vaatii täyden keskittymisen.

Kun tiedät mitä haluat, laitat asenteesi kuntoon ja olet valmis tekemään töitä keskittyneesti. Et tarvitse muuta kuin sisäisen päätöksen ja sitten paljon persipiraatiota eli kykyä keskittyä asiaan jonka haluat saada aikaiseksi vaikka välillä hikoiluttaisikin. Kyky keskittyä ja innostua uudestaan perusasioista on mestarin tunnusmerkki.

Minusta yksi lohduttavimpia lausahduksia jonka olen kuullut useasta lähteesta, mutta ensimmäisen kerran Steve Pavlinalta liittyi kirjoittamiseen ja periksiantamattomuuteen. ”Kirjoittaminen on helppoa, kun suurin osa ihmisistä lopettaa alle vuoden kuluessa kuitenkin.” Tätä ajatusta voi oikeastaan soveltaa mihin vaan mistä olet oikeasti kiinnostunut. Laita asenne kuntoon ja jatka sen tekemistä kunnes olet valmis 🙂

Erinomaista illan jatkoa!

Janne