beach-1836366_640.jpg

Elämä on huikea tsäänssi. Omasta elämästämme meillä on sekä vapaus, että vastuu. Elämässä on siis kaksi suuntaa joissa voimme kasvaa: sekä vapauden, että vastuun suunnassa.

Vastuu meitä elämään hyveellisesti tässä maailmassa, jossa kaikki kytkeytyy kaikkeen. Hyveellisesti tarkoittaa tietoisesti valitsiemiemme arvojen mukaan. Vastuu velvoittaa meitä elämään vähemmällä: oppimaan iloitsemaan pienemmästä ja antamaan meidän osuudestamme muiden iloittavaksi.

Vapaus tarkoittaa, että saamme itse valita tehdä sitä mikä on merkityksellistä ja parhaimmillaan tarkoittaa villeimmänkin visiomme toteuttamista. Kaikki mikä on nyt, on syntynyt tyhjästä.

Huikea elämä syntyy kun syvennymme molemmissa elämän osa-alueissa. Otetaan esimerkiksi vaikkapa esikuvani Mahatma Gandhi: hänen pienet tekonsa johtivat suuren vision toteutumiseen. Hänen oikeastaan koko elämänsä oli syventymistä vastuun oton suunnassa, jos katsoo vaikkapa miten tämä näkyy hänen pukeutumisessaan: hän parikymppisenä valmistui lakimieheksi ja käytti pukua, myöhemmin hän valitsi luopua tästä koska se edusti hänen arvomaailmansa vastaista tyyliä.  Gandhi käytti vapauttaa luoda visio, näki syy-seuraus yhteyksiä ja otti vastuuta yli oman roolinsa. Hän oli johtaja ilman titteliä tai virallista asemaa.

Vapautta ja vastuuta minusta kuvastaa hienosti esimerkiksi Elon Musk. Hän on jo nuorena päättänyt lähteä Yhdysvaltoihin, jossa oikeasti voi muuttaa maailmaa. Siellä opiskellessaan hän on tunnistanut kolme asiaa jotka täytyisi ratkaista: maksuliikenne, avaruusmatkailu ja energia. Nyt kun katsoo hänen saavutuksiaan, niin onhan ne todella merkittäviä ja merkityksellisiä! Hän on mullistanut maksuliikenteen perustamalla Pay Pallin, hän on mullistanut avaruusmatkailun luomalla uudelleenlaskeutuvan raketin ja kaupallisesti kannattavan avaruuslentoyhtiön. Yli kaiken hän on luonut Teslamotors yhtiön ja vapauttanut näiden patentit kaikkien käytettäväksi. Näiden tekojen ja saavutusten vuoksi hänen työnsä on jo muuttanut maailmaa paremmaksi paikaksi elää mielle kaikille. Elon Muskin tarinaa kuvaa hienosti kyky iloita pienistä asioista ja ottaa riskiä. Esimerkiksi hän on kokeillut elää 1$ päiväbudjettilla vain siksi, että tietäisi pystyykö siihen. En uskoisi, että hän ilman tuollaista taustaa olisi kyennyt katsomaan 2008 finanssikriisin läpi kun sekä SpaceX, että Teslamotors oli päivän päässä konkurssista.

Vapaus on meille joskus vaarallista. Esimerkiksi Nelson Mandela nuorempana oli aseellinen kapinallinen. Hän kuitenkin kykeni kypsymään ja myöhemmin hillitsemään tuota vapauden vimmaa vastuullisuudella. Siinäkin tarinassa oli onnellinen loppu joka lopulta toteutti alkuperäistä visiota vapaudesta.

Miten elämää sitten tulisi elää, että vapaus ei koituisi kohtaloksemme?

Stoalaisilla on äärimmäisyyteen viety mielipide siihen: oikeastaan kaikki aika elämässä kannattaa käyttää luonteen rakentamiseen, eikä mihinkään maalliseen.  Stoalaisille luonne on se monumentti jota kannattaa rakentaa ja veistää.

Henkilökohtaisesti tykkään ajatuksesta. Silti näen, että esimerkiksi tietty määrä vapauksia toteuttaa visioita on kovin merkityksellistä. Tarvitsemme parempia vaihtoehtoja ja myös toisen suunnitelman vaikkapa ihan siinä tapauksessa, että pitkässä juoksussa joku meistä ylikuormittaa tämän nykyisen ekosysteemin jossa elämme ja massasukupuutto iskee. Kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin jne. Näkisin, että visiot jotka muiden ihmisten ja omaa hyvinvointia ovat ihan merkityksellisiä pyrkimyksiä.

Jalostuneen luonteen tunnusmerkkejä ovat mm. kärsvällisyys, nöyryys,  kyky iloita pienistä asioista ja tulla toimeen vähällä. Jos tekee näistä ominaisuuksista omiaan niin oikeastaan mikä tahansa päivä alkaa näyttää huikealta mahdollisuudelta toteuttaa visioita oman ja muiden ihmisten hyvinvoinnin kasvattamiseksi!

Iloista illan jatkoa!

Janne