flower-3140492_640.jpg

Me emme ikinä oikeastaan kohtaa maailmaa, vaan kaikki mitä kohtaamme on oma hermojärjestelmämme. Tämä lause on Gitasta, vaikka toki se voisi yhtä hyvin olla melkein mistä tahansa muusta tieteellisestä kirjasta esim. Joe Disponzan Evolve Your Brain tulee viimeisimpänä mieleen.

Gita viittaa voimiin tai ominaisuuksiin (guna), joista sen mukaan kaikki materia ja mieli koostuvat. Näitä ominaisuuksia on kolme ja niistä yksi on aina vallalla:

  1. Tama eli passiivinen tai vastustuva energia. Ihminen jolla tämä on vallalla on väliinpitämätön ja väsynyt.
  2. Raja eli toiminnallinen energia. Ihminen on energinen!
  3. Sattava eli harmonia. Ihminen on rauhallinen, luova, myötätuntoinen sekä epäitsekäs.

Gita kuvaa persoonallisuutta näiden ominaisuuksien muodostamana energiakenttänä. Lukemassani versiossa kääntäjä ja teosta 30 vuotta opiskellut kommentoinut tutkija Eknath Easwaran kommentoi: ”nämä ominaisuudet ovat tarkin kuvaus ihmisen luonteesta, joihin olen törmännyt missään filosofiassa (lännessä ti idässä). Ominaisuudet eivät ainoastaan kuvaa eroavaisuuksia luonteessa, vaan ne kuvaavat voimia persoonallisuudessa ja mahdollistavat meidän kehittää itseämme korkeamman ihanteen mukaisesti.”

Tämän viitekehyksen vuoksi Gita arvostaa toimintaa (raja) korkeammalle kuin passiiivisuutta (tama).  Passiivinen energia täytyy ensin muuttaa toiminnalliseksi energiaks eli esimerkiksi apatia ja epäherkkyys täytyy muuttaa energiaksi ja innostuneeksi toiminnaksi. Kun toiminnallista energiaa kohdistaa tahdonalaisesti kohti korkeampia ihanteita eli epäitsekkääseen toimintaan niin toiminnallinen energia on alkaa muuttua harmoniseksi energiaksi (sattva).  Kykyä muuttaa energioita muodosta toiseen kutsutaan Gitassa nimeltä henkinen evoluutio, joka on kivuliaan hidas paluu meidän alkuperäiseen olemukseemme.

 

* * *

Tämä on Bhagavad Gita blogisarjan kolmas osa. Lue toki myös muut osat:

  1. Johdanto Gitaan
  2. Karma
  3. Todellisuus ja henkinen evoluutio
  4. Energian muuttaminen
  5. Epäitsekäs palvelu ja tarrautumattomuus toiminnan hedelemiin
  6. Myötätunto
  7. Korkein tavoite

Iloista illan jatkoa!

Janne

 

Lähteet:

The Bhagavad Gita (Easwaran’s Classics of Indian Spirituality) / Easwaran Ed., Eknath

Evolve Your Brain: The Science of Changing Your Mind