bhagavad-gita-323797_640 (1).jpg

Bhagavad Gita (Sanskrit: भगवद्गीता) tai tuttavallisesti Gita tunnetaan hindulaisuuden pyhänä kirjoituksena, joka kuuluu uskonnollis-filosofiseen Mahabhrata suureepos kokonaisuuteen. Mahabhratan ja näin myös Gitan synty ajoitetaan 400 eaa – 200 jaa [1].

Gita kuvaa karma joogan  ylintä taitoa tarinan muodossa. Karma jooga on pyrkimystä kohti valaistumiseen esimerkiksi hyvin tehdyn työn kautta. Karma joogassa mikä tahansa teko tai toiminta nähdään mahdollisuutena edetä kohti valaistumista.

Tarina kertoo Prinssi Arjunasta, joka käy sotaa. Tarkemmin sanottuna Gita kertoo sodasta jota Arjuna käy itsensä kanssa sisäisesti. Sekä varsinaisessa sodassa, että sisäisessä pohdinnassa Arjunan vaunujen kuljettajana ja neuvon antajana toimii ihmisen muodossa ilmaantunut Krishna. Krishnan ilmestyminen edustaa sitä, että ihmiset ovat unohtaneet yhteytensä maailmaan ja hän on nyt muistuttamassa tästä yhteydestä.

Kun kirjassa puhutaan ja määritellään jooga, niin se tarkoittaa kaikkia niitä tekoja, joita ihmisen täytyy tehdä, jotta hän voi oivaltaa ykseyden yhteyden maailmaan. Gitassa on tarjota jotakin jokaiselle henkisellä polulla pyrkivälle ihmiselle, sillä se lupaa vapautta luopumisen kautta. Luopiminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoita materiaalista luopumista, vaikka kirja toki kannustaa yksinkertaisuuteen. Pääpaino on mielessä: se opettaaa, että me voimme saavuttaa vapauden päästämällä irti itsekkäistä tarrautumisesta materiaan, muihin ihmisiin ja ajatuksiin.

Pääviesti: työskentele lujaa maailmassa ilman itsekästä tarrautumista ja puhdistat mielesi, näin kuka tahansa ihminen voi pikkuhiljaa vapauttaa itsensä itsekkään ehdollistamisen orjuudesta. Mahatma Gandhi kiteytti tämän: “Epäitsekäs toiminta ja työ joka on vapaata kaikista itsekkäistä motiiveista.”

Gita on opas tehdä parempia valintoja, ei niinkään kehotuksien, käskyjen tai kommennuksien kirja.

* * *

Meidän kaikkien tulisi lukea tämä erinomainen kirja ja mielellään useammin kuin kerran. Mahatma Gandhi opiskeli tätä kirjaa koko elämänsä. Tästä ajatuksesta inspiroituneena päätin, että kertaan muistiinpanot ja jaan kaikille. Yllä oleva blogi on ensimmäinen noin yhdeksästä teemasta joihin kiteytin muistiinpanoni kirjasta:

  1. Johdanto Gitaan
  2. Karma
  3. Todellisuus ja henkinen evoluutio
  4. Energian muuttaminen
  5. Epäitsekäs palvelu ja tarrautumattomuus toiminnan hedelemiin
  6. Myötätunto
  7. Korkein tavoite

Seuraavan kahdeksan viikon aikana julkaisen loput kahdeksan osaa. Energistä illan jatkoa!

Janne

 

[1]https://www.ancient.eu/ajax/ajax_print_visual_timeline.php?tag=Bhagavad_Gita&width=950&height=600