landscape-1112911_640.jpg

Mielentilamme nyt ei välttämättä kohtaa sen kanssa mitä olemme miettineet, että pitkällä aikavälillä tahtoisimme saada aikaiseksi. Kuitenkin on niin, että teot tänään ovat ainoastaan niitä, jotka vievät meitä kohti tuota tahto-/tavoitetilaamme.

Pyrkimys. Se, että yritetään ja ponnistellaan, siitä huolimatta, ettei aina huvita tulee tässä kohtaa erityisen tärkeäksi.

Esimerkiksi buddhalaisuuden jalo kahdeksanosainen polku kuvaa hyvin pyrkiymstä. Se koostuu kahdeksasta vaiheesta:

  1. Oikea ymmärrys
  2. Oikea aie
  3. Oikea puhe
  4. Oikea toiminta
  5. Oikea elinkeino
  6. Oikea ponnistus
  7. Oikea valppaus
  8. Oikea meditaatio

Oikea ponnistus on kuudes kohta ja se on nimenomaan sitä pyrkimystä eli ennakointia esimerkiksi sitkeyden luonnilla ja taitamattomien ominaisuuksien välttämiseksi. Oikea ponnistus ei siis ole pelkkää tahdonvoimaa vaan nimenomaan pyrkimystä luoda olosuhteet myös yrittämiselle nyt ja tulevaisuudessa.

Kaikki kuitenkin lähtevät mielen ja viisauden tasolta, oikeasta ymmärryksestä sekä aikeesta. Tästä ne siirtyy oikeaksi puheeksi, toiminnaksi ja elinkeinoksi. Ajatukset ja se mikä on oikein alkaa näkymään tekojen tasolla.

Pyrkimys merkitsee erityisesti sitä, että tahdotaan luoda tila pysyväksi ja vahvistaa syntyneitä hyviä vaikutelmia tulevilta ailahteluilta, repsahduksilta sekä muilta vastoinkäymisiltä.

Kun tasetta tehdä se mikä on hyvää ja oikein on rakennettu, voimme palauttaa mieleeni elämän tarkoituksen tai ikigain.

Oikeastaan se minkälaisen merkityksen me annamme teoillemme, määrittää myös omaa jaksamistamme. Olen kokenut löytäväni syvää merkitystä siitä mitä teen jo pidemmän aikaa. Eilen kuitenkin olin etuoikeutettu pysähtymään jälleen tämän kysymyksen äärelle ja näkemään, että on oikeastaan olemassa vieläkin syvempiä merkityksiä ja yhteyksiä joita aikaisemmin en oikeastaan havainnutkaan. Tämä taas motivoi minua tekemään vielä parempaa työtä, jotta voisin tehdä vielä enemmän oman tarkoitukseni eteen joka sinäänsä on sekä päämäärä, että toiminta kuten kirjoitin hyvä karma –blogissani.

Kun elää hyveiden kautta ja oivaltaa, että kun tekee muille hyvää, niin saa lopulta itse kaiken sen mitä tarvitsee ja paljon enemmän. Pyrkimys saada muille enemmän hyvää aikaa on merkityksellistä ja toisaalta se tieto siitä, että voi saada enemmän aikaan niin tuo energiaa saada enemmän aikaan. Paradoksaalista ja todellista.

Iloista illan jatkoa!

Janne