meditation-1777522_640.jpg

On jalompaa antaa kaikkensa yhdelle ihmiselle kuin ahkerasti työskennellä massojen pelastuksen eteen, sanoi rauhannobelisti Dan Hammarskjöld. Suurin palvelutehtävä mitä voi olla niin on todennäköisesti tässä ja nyt, läsnä.

Keitä ihmisiä ja mitä asioita sinun elämässäsi on nyt läsnä ja miten sinä voisit parhaalla tavalla palvella heitä? Läsnäololla ja näiden ihmisten kielellä puhuminen ovat hyviä tapoja aloittaa.

Itseltäni meni kolmisenkymmentä vuotta ennen kuin nuo Dan Hammarskjöldin sanat tulivat tietoisuuteeni. Toisianaan se edelleenkin unohtuu, vaikka olen unohtamisen tehnyt aika vaikeaksi liimaamalla tämän mm. elämäntauluuni post-itin muodossa josta on hyvä hakea aina aamuun ja päivään oikea suunta.

Kun oppi on muistissa, niin sitten ei tarvitse enää kuin täyttää se! Helpommin myös sanottu kuin tehty. Ihmisellä on sellainen taipumus jättää tekemättä ja eksyä polulta. Kaikissa hetkissä ihmiset eivät välttämättä ole edes läsnä, miten sitten palvella? Kyllä sinä keinot keksit jos vain tahtoa löytyy.

Aina läsnäoleva tehtävä ei ole miellyttävä. Ei tässäkään hätää: ihminen joka oppii nauttimaan käsillä olevasta tehtävästä juuri nyt ja tekemään siinä parhaansa, on vahvoilla elämässä. Tämmöisen ihmisen onnea näet ei voi kukaan viedä pois, sillä se on hänen omissa käsissään ja siitä on sitten helppo antaa muillekkin päivän kykyjen mukaan.

Me pystymme antamaan itsestämme enemmänkuin kuvittelemme jos ryhdymme ensin vahvistamaan omaa jaksamistamme ja annamme vasta sen jälkeen muille. Yli ajan kykenemme luomaan arvoa kasvavissa määrin läsnäolevile.

Pieni ponnistus joka päivä ei ole ikinä edelliseltä tai seraavalta mitään pois. Itseasiassa ponnistelun tasokin pysyy samana ja kehityt siinäkin paremmaksi.Ihmisessä on hienoja rakenteita kuten aivot ja ylipäätään hermosto. Sitä enemmän me jotain tiettyä ominaisuutta tai ajatusta käytämme sitä vahvempi siitä tulee. Näin ollen siis sitä enemmän me pyrimme hyvään, niin sitä enemmän meistä tulee se pyrkimyksemme kohde. Kannattaa siis alkaa menemään jotakin kohti.

Ponnistelu toki kuluttaa energiaa, mutta oikeasti se kasvattaa kapasiteettia. Sinulla on siis joka päivä isommat patterit, vaikka ne tyhjentyisivätkin. Pidä vain huoli, että sinulle on riittävästi aikaa ladata niitä. Vahvista siis ensin itseäsi ja sitten anna kaikkesi läsnäoleville. Uusiudu seuraavaan päivään energisempänä, vahvempana ja toista yhä uudelleen!

Päätä tänään olla vähän enemmän oma paras versio itsestäs ja toteuta yksi teko tätä kohti. Hyveellinen elämä alkaa teoilla, enisn omasta hyvinvoinnsita huolehtimisesta ja sitten muille antamisesta.