greece-1535753_640.jpg

Filosofia (kreikaksi φιλοσοφία) kirjaimellisesti tarkoitaaa viisauden rakastamista[1] [2]. Filosofi on siis ihminen joka rakastaa viisautta. Mitä sitten on viisaus? Sen voisi tässä määritellä vaikka kokoelmaksi oppeja. Oppi taas tarkoittaa, toimintatapaa joka on tuottanut tulosta ja joka on toistettavissa.

Filosofi toimii ja pyrkii toiminnallaan järjestämään parhaita käytäntöjä toistettaviksi opeiksi. Filosofi siis tekee mitä nykyään kutsuttaisiin toimintatukimukseksi (engl. action research), hän tutkii ja toimii samaan aikaan.

Mikä olisi hyvä paikka lähteä soveltamaan tätä toimintaa kasautuvia oppeja? Delfoin oraakkelin vastaa: tunne itsesi – pitänee edelleen eniten paikkaansa. Auta itseäsi ennen kuin voit auttaa muita –ajatus toistuu myös esimerkiksi Buddhalaisuudessa monissa muodoissa.

Aloittelevalle filosofille muutama harjoite-ehdotus:

  • Päiväkirjatyöskentely, kaikki merkittävä tapahtuu pieninä annoksina joka päivä. Siis kirjoita ja katso kymmenen vuoden päästä mitä tarttui mukaan matkan varrelta!
  • Mikäli haluamme mallintaa meitä viisampien ajattelua, niin lukeminen on nimenomaan tätä: lukemalla me harjoittelemme ajattelemaan kuten mestarit jotka kirjoittivat ne lauseet.
  • Kävely. Mitä yhteistä on Darwinilla ja Gandhilla? Molemmat kävelivät päivittäin pitkiä lenkkejä. Kävellessä ihmisen ajattelua rentoutuu eri tavalla, erityisesti luonnossa liikkuminen vielä tehostaa tätä entisestään.
  • Meditaatio ja/tai Mindfulness.
    • Zen tyylinen harjoitus: Istu ja opettele hengitä syvään pallean kautta. Kymmenen syvää sisäänhengitystä ja päästä irti ja aloita uudelleen. Keskity päästämään irti numeroista ja ajatuksista.
    • VAK 321 tietoisuus –harjoitus. VAK tulee sanoista visuaalinen, auditiivinen ja kinesteettinen ja ideana sulkea silmät ja palauttaa mieleen yksi kerrallaan kolme nähtyä asiaa, kolme ääntä ja kolme kehontuntemusta. Seuraavalla kierroksella enää kaksi kutakin ja viimeisellä kierroksellä yksi kutakin. Hyvä harjoitus tarkkaavaisuuden ja ympäristön havainoinnin kehittämiseksi.
    • Meditaatioharjoituksia on paljon, voin kuitenkin suositella mm. Vipassana tai Timanttipolun –opetuksia mikäli haluat sukeltaa syvemmälle opettajan ohjeistuksessa.

 

Lähteet

[1] http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=fili/a

[2]  http://www.perseus.tufts.edu/hopper/text?doc=Perseus:text:1999.04.0057:entry=sofi/a