texture-1108415_640.jpg

”Tarkkaile ajatuksiasi; niistä tulee sanoja. Tarkkaile sanojasi; niistä tulee tekoja.Tarkkaile tekojasi; niistä tulee tapoja. Tarkkaile tapojasi; niistä tulee luonne.Tarkkaile luonnettasi; siitä tulee kohtalosi.” [1]

Ajatuksista tulee sanoja. Tämän vuoksi tietoisuustaidot ovat niin tärkeitä. Buddhalaisuudessa puhutaan taitavuudesta, eli esimerkiksi taitavista sanoista tai teoista. Oikeastaan jo pelkät ajatukset saattavat olla taitamattomia tai taitavia. Me emme pysty hallitsemaan tiedostomatontamme, pystymme hallitsemaan tietoista. Pystymme tietoisuudessa valitsemaan mitä ajatuksia ravitsemme ja mitä emme. Tämä on taitavuutta.

J. K. Rowling sanoi, että sanat ovat magiaa. Buddha oli samoilla linjoilla: ”Sanat voivat tuhota tai parantaa. Kun sanat ovat todellisia ja hyväntahtoisia, ne voivat muuttaa maailman.”[2]

Minusta taitavat sanat ovat magiaa.

Will Smith jakoi tämän 2017 vuoden Nordic Business Forumissa hienon esimerkin omasta lapsuudestaan ja räppikokemuksistaan, johon oli nuorena poikana siistiä lisätä mahdollisimman paljon kirosanoja. Tästä hänen isoäitinsä antoi palautetta, että ”you are really smarter than that” -tyylisesti, että oikeasti fiksut ihmiset eivät tarvitse käyttää tämänkaltaista kieltä.

Tästä olen samaa mieltä: kirosanat eivät lisää omaa tai muiden ympärillä olevien ihmisten hyvinvointia. On varmasti paljon kaikille hyödyllisempiä tapoja ilmaista asia ja käsitellä tunteet. Täydellistä taitavuutta on kuitenkin vaikea saavuttaa, sillä laumaeläiminä kopioimme esimerkiksi paineen alla kritiikittömästi ympärillä olevien käyttäytymistä. Kyse on enemmänkin armeliaisuudesta ja pyrkiymksestä kohti taitavaa käytöstä.

Se mitä ajattelemme saattaa toteutua. Se mitä me puhumme saattaa toteutua vielä todennäköisemmin. Kannattaa siis olla tarkkana, mitä tulee ajateltua, puhuttua ja tehtyä.

Mielemme tai muistimme ei välttämättä palvele meitä parhaalla mahdollisella tavalla ja joskus joudumme käyttämään sanavalintoja, jotka eivät ole ehkä optimaalisia. Näissä tapauksissa voimme kuitenkin edelleen vaikuttaa siihen miten me sanomme asioita.

Muista kuitenkin, ettei sanavalintasi ole yhdentekeviä. Niillä voi olla kauaskantoisia ja kertautuvia vaikutuksia. Tarkkaile mieltäsi. Tarkkaile ajatuksiasi. Tarkkaile minkälaisia sanoja päästät ulos suustasi. Sanoilla voi olla merkitys kohtaaloosi. Valitse siis kohtaaloasi pukevat sanat.

Erinomaista viikkoa!

Janne

LUE SEURAAVAKSIOman ajattelun kehittäminen (valitsemasi sanat eivät ole yhdentekeviä osa 2)

[1] Goodreads. Viisauden suoraa lähdettä en ole tarkistanut. Todennäköisin lähde tälle on Upanishads, eli hindujen pyhät tekstit. Internetin viittauksissa vastaava englanninkielinen rimpsu usein attribuoidaan joko Upanishadsin, Frank Outlaw tai Mahatma Gandhille. Gandhi oli myös vahvasti hindujen pyhien tekstien kuten Upanishads ja Bhagavad Gita opiskelija, joten sieltä suunnalta aloittaisin tämän viisauden lähteen etsimisen.

[2] “Words have the power to both destroy and heal. When words are both true and kind, they can change our world.” – Buddha