zen-178992_640 (1).jpg

Miten sinun hyveesi voivat tänään? Hyvinvointi lähtee hyveistä. Hyveet taas ovat arvoja toiminnassa.Millon olet viimeksi tarkistanut arvojesi järjestyksen?

Mikäli olet keskiverto kaduntallaaja, niin sinulla tuskin on edes arvojasi kirjoitettu mihinkään ylös. Tämän huomaan kerta toisensa jälkeen kun kysyn asiaa ihmisiltä eri tilanteissa.

Sen mitä minä olen nyt kymmenenvuotisen tietoisen kasvun polun varrella huomannut, että se mitä ei ole kirjoitettu ylös niin siihen on vaikea palata itsensä kanssa. Kaikenlaiset valemuistot valtaavat ja jopa korruptoivat itsensä kanssa sovitut asiat niin, että mikäli asiaa ei ole säännöllisesti ajatellut niin siihen saattaa olla jopa mahdotonta palata.

Kirjoittaminen kuitenkin ratkaisee tämän ongelman yksinkertaisesti siten, että kirjallisen version kanssa sitä asiaa ei voi itsensä kanssa edes muistaa väärin.

Tämän vuoksi myös toisten ihmisten kanssa vaikkapa valtiot ja rahoituslaitokset suosittelevat käyttämään kirjallista sopimusta. Itsensä johtamisessa kirjallinen muoto on vähintäänkin yhtä tärkeä ja tehokas keino, vaikka mitään sen kummempaa virallisuutta ei vaadita. Asioihin on vaan helpompi palata kun ne on tarkasti kirjattu ylös ja näin varmistumme myös ettei mitään tärkeää unohdu matkalla.

Arvojen kohdalla kyse on ensisijaisesti siitä, että mitkäs ne arvot taas olivatkaan. Toisekseen se on hyvä tarkistaa, että missä järjestyksessä ne on ja sitten seuraava kysymys lienee, onko nämä arvot ja tämä järjestys enää relevantti eli oleellinen vai onko tarvetta muuttaa jotakin?

Itse olen listannut omat arvoni seuraavasti:

Arvo Hyve
Rakkaus Myötätunto, metta, armeliaisuus, armo, anteeksianto, rohkeus
Pyrkimys Erinomaisuus, tarkoitus, avoimuus, uteliaisuus, rohkeus
Vastuunotto Jatkuvuus, kestävyys, ponnistelu, rohkeus, valppaus
Rohkeus Toiminta peloista huolimatta, kasvu, oikeudenmukaisuus, ponnistelu
Totuus Maailman näkeminen sellaisena kuin se on, avoin mieli, oppiminen
Kiitollisuus Tietoisuus, meditointi ja metta
Nöyryys Palvelu, kiitollisuus, oppiminen, pyrkimys, mestaruus, kasvu

Tämän mallin mukaisesti suosittelisin sinuakin miettimään omat arvosi sekä kirjoittamaan viereen myös mitä ne ovat toiminnassa.

Omien ja muiden arvojen yhteensovittaminen

Jari Sarasvuolta olen oppinut, että tässä maailmassa ei voi kovinkaan merkityksellisiä asiota saavuttaa yksin, oikeastaan kaikki saavuttamisen arvoinen tulee muilta ihmisiltä. Lisäksi vieläpä se menee siten, että saamme ainoastaan sen hyvinvoinnin minkä olemme kyenneet ympäristöömme luomaan.

Käytännössä ainoastaan miettimällä arvomme ja muuttamalla ne toiminnaksi eli verbeiksi niin pystymme nostamaan ympäristön hyvinvointia joka lopulta myös koituu meidän omaksi hyvinvoinniksemme.

Kun itse aloin kirjoittamaan arvojani ylös noin viisi vuotta sitten eli vuoden 2012 tienoilla, niin ajatus ahdisti sekä hiukan jopa pelotti minua aluksi. Ajatus omien ja vaikkapa työnantaja organisaation arvojen ristiriidasta aiheutti näitä sekavia tunteita.

Nyt sitten hiukan asiaa enemmän sulatelleena täytyy todeta, ettei tällaista ristiriitaa kannata pelätä vaan pikemminkin syleillä. Onhan se nyt paljon parempi, että ihmisellä on arvoja ja vieläpä toiminnassa hyveiden muodossa, kuin että näitä ei ole. Arvojen olemassa olo tarkoittaa, sitä, että olet valmis maksamaan niistä.

Jari Sarasvuo sanoi hyvin ”Mikäli et ole valmis maksamaan arvoistasi, sinulla ei ole arvoja.”

Työnantajani Trainers’ House on vahvasti arvo-ohjattu yhtiö, jonka viisi arvoa ihminen, rohkeus, nopeus, kasvu ja tulos suoraan sana sanalta eivät täsmää arvolistani kanssa. Tätä asiaa kun pohdin töitä hakiessa niin huomasin pian niin totesin että enpä ole yhdenkään aikaisemman työnantajan arvojen kanssa ollut näin hyvin yhteensopiva ja tilanne on edelleen sama.

Omat arvot on kuitenkin hyvä pitää mielessä, sillä kun aikaa kuluu, niin näitä on sitten helppo tarkastella ja katsoa, että onko tilanne enää vaikkapa työantaja tai muun organisaation kanssa edelleen samankaltainen.

Samaan tapaan kuin omat arvot voi laittaa uuteen järjestykseen, niin organisaatioissa näin voi käydä. Samaan tapaan kuin ihminen voi unohtaa laittaa arvonsa hyveelliseksi toiminnaksi, näin saattaa käydä organisaatioissa.  Kannattaa siis pysyä valppaana omien arvojen kanssa ja pitää huoli, että ne toteutuu toiminnassa.

Kyven arvot ovat toiminnassane ovat hyveitä ja hyveet luovat hyvinvointia. Oikeastihan kyseessä on siis siitä, että miten hyvin sinä toteutat arvojasi arjessa eli hyveenvoinnista, sillä kestävä hyvinvointi seuraa siitä mitä hyvinvointia sinä kykenet luomaan ympäristöösi.

Iloa ja energiaa viikkoon!

Janne